Raad van State geeft aanpassing Wet dieren PvdD onvoldoende

De Raad van State vindt dat het initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om de Wet dieren aan te passen niet deugt. Er wordt geen rekening gehouden met een overgangstermijn voor boeren. Verder moet worden gekeken of de aanpassingen wel zijn te handhaven.

Raad+van+State+geeft+aanpassing+Wet+dieren+PvdD+onvoldoende
© Dirk Hol

Sinds 1 juli 2024 staat in de Wet dieren dat dieren uiterlijk in 2040 op een dierwaardige wijze binnen de veehouderij moeten worden gehouden. De PvdD vindt dat deze wetswijziging onvoldoende garanties biedt dat dit doel daadwerkelijk wordt gehaald. Daarom stelt de partij twee nieuwe wijzigingen van de wet voor. Ten eerste wordt specifieker vastgelegd in welke gedragsbehoeften van dieren moet worden voorzien. Ten tweede wordt verduidelijkt dat lichamelijke ingrepen bij dieren verboden zijn als deze ingrepen worden verricht om ze te kunnen houden binnen een bepaalde leefomgeving.

Voor het verbod op ingrepen gaat geen overgangstermijn gelden. Dit verbod moet al in 2025 ingaan. Dat is te weinig, vindt de Raad van State. Als deze ingrepen niet meer zijn toegestaan, dan moeten veehouders de leefomgeving van dieren aanpassen om te voorkomen dat ze zichzelf of elkaar verwonden. Als voor deze aanpassingen geen redelijke overgangstermijn wordt geboden, dan kan dit in strijd zijn met het recht op eigendom en het recht van de Europese Unie. Daarom adviseert de Raad van State om ook een overgangstermijn voor het verbod op lichamelijke ingrepen te introduceren.


Toezicht en handhaving

Het valt de Raad van State ook op dat de toelichting bij het initiatiefwetsvoorstel niet ingaat op de gevolgen voor het toezicht en de handhaving. Ook zijn de verantwoordelijke instanties niet gevraagd om een reactie te geven op het initiatiefwetsvoorstel. Het advies is dan ook om deze instanties alsnog te consulteren en in de toelichting in te gaan op de uitvoeringsconsequenties voor deze organisaties.

Naast deze bezwaren heeft de Afdeling advisering van de Raad van State nog enkele wetstechnische vragen. Zij heeft dus meerdere bezwaren bij het initiatiefwetsvoorstel en adviseert het niet in behandeling te nemen, tenzij het is aangepast.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer