USDA verlaagt oogstraming EU-tarwe met 4 miljoen ton

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft de oogstraming voor tarwe in de Europese Unie (EU) met 4 miljoen ton verlaagd naar 124 miljoen ton. 'De tarweoogst in de EU is afgerond en de resultaten zijn teleurstellend', concludeert het ministerie in het Wasde-rapport van september.

USDA+verlaagt+oogstraming+EU%2Dtarwe+met+4+miljoen+ton
© Twan Wiermans

Een maand geleden gingen de specialisten van het Amerikaanse landbouwministerie nog uit van een gemiddelde hectareopbrengst die vergelijkbaar zou zijn met die van vorig jaar. In de nieuwe raming is de opbrengst verlaagd naar 5,39 ton per hectare. Daarmee komt zo'n 4 procent minder tarwe van een hectare dan het vijfjarig gemiddelde.

Overmatige neerslag en donker weer tijdens de bloei hebben de opbrengsten meer gedrukt dan eerder was voorzien. Bovendien heeft het vochtige weer geleid tot meer ziektedruk. Ook dat remde de opbrengst. Vooral de tarwe in Noordwest-Europa heeft hiervan hinder ondervonden.

Vooral de inschatting van de tarweproductie in Duitsland is deze maand verlaagd. De bijstelling bedraagt 1,5 miljoen ton. Daarmee komt Duitsland op een totale productie van 18,8 miljoen ton tarwe. In Frankrijk, de grootste tarweproducent in de EU, is de oogst nu geschat op 27,5 miljoen ton. Deze hoeveelheid is 1,1 miljoen ton kleiner dan de raming van vorige maand.


Kleiner areaal in Frankrijk

De tarweproductie in Frankrijk is de laagste sinds 1987. Ook lager dan het eveneens door regen doorweekte seizoen van 2016. Dat komt vooral omdat het areaal dit jaar veel kleiner uitvalt dan acht jaar geleden. In 2016 werd in Frankrijk meer dan 5,1 miljoen hectare tarwe geteeld. Dit jaar bleef het areaal steken op minder dan 4,5 miljoen hectare.

De opbrengsten zijn dit jaar weliswaar slecht, maar toch nog lang niet zo slecht als in 2016. Dit jaar is in Frankrijk 6,2 ton van een hectare gecombined. Acht jaar geleden was de opbrengst bijna een ton per hectare lager. Normaal gesproken liggen de tarweopbrengsten in Frankrijk boven de 7 ton per hectare.

Ook voor de tarwe in Spanje, Polen en Tsjechië heeft USDA deze maand flinke verlagingen in petto. In Spanje is de productie met 0,6 miljoen ton verlaagd naar 7,4 miljoen ton. De tarweproductie in Polen is met 0,5 miljoen ton naar beneden bijgesteld en komt daarmee op 12,6 miljoen ton. Tsjechië oogst volgens de nieuwe cijfers 4,5 miljoen ton tarwe. Dat is 0,3 miljoen ton minder dan de raming van vorige maand.




China is grootste tarweproducent

De EU is de laatste jaren al niet meer de grootste producent van tarwe in de wereld. Die rol is sinds 2022 in handen van China. De Chinezen halen volgens USDA meer tarwe van het land dan vorig jaar. De tarweproductie in China is gestegen van 86,5 miljoen ton in 2003 naar 140 miljoen ton dit jaar. Vergeleken met 2023 neemt de productie met 3,5 miljoen ton toe. Daarmee wordt de piek van 137,8 miljoen ton in 2022 ruim overtroffen.

Nummer drie op de ranglijst van tarweproducenten is India. Nog meer dan in China is de tarweproductie in India bezig aan een sterke opmars. Een groei van 3,5 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar brengt de productie dit seizoen naar een recordhoogte van 114 miljoen ton.

Nummer vier op de lijst is Rusland. Dat land oogst dit jaar door vorstschade en droogte minder tarwe dan in de afgelopen twee jaar. In lijn met prognoses van adviesbureaus komt USDA nu uit op een oogst van zo'n 83 miljoen ton. Daarmee is de oogst een kleine 10 miljoen ton kleiner dan in de piekjaren 2022 en 2023.




Totale productie in de wereld

De plussen en de minnen leveren deze maand een lichte verlaging op van de oogstprognose voor tarwe op wereldschaal; -1,4 miljoen ton tot net iets minder dan 797 miljoen ton. Ondanks deze verlaging blijft het een recordproductie. Daar staat tegenover dat de consumptie volgens USDA groeit naar bijna 805 miljoen ton. Daarmee komt het tarweverbruik voor het eerst boven de 800 miljoen ton.

Toch verzilverden handelaren hun winsten op de termijnmarkt na de bekendmaking van de nieuwe maandcijfers. Dat kwam vooral omdat bekend werd gemaakt dat de voorraden in Canada aan het eind van vorig seizoen toch groter bleken te zijn dan waarop was gerekend. Dat zorgde er namelijk voor dat de voorraadcijfers voor het einde van dit seizoen naar boven zijn bijgesteld. De handel rekende juist op een verlaging van de voorraadcijfers aan het einde van dit seizoen.

Het verschil blijft beperkt tot een toename van 0,6 miljoen ton naar een eindvoorraad van 257 miljoen ton eind juni 2025. Toch deed dit de tarwenoteringen op de termijnmarkten tijdelijk iets dalen, omdat de handel moest bekomen van deze verrassing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer