Europese aardappeloogst gemiddeld ondanks pittig seizoen

De gezamenlijke aardappeloogst in de EU-4 landen Nederland, België, Duitsland en Frankrijk wordt hoger ingeschat dan het vijfjarig gemiddelde, ondanks het late en moeilijke groeiseizoen met een hoge ziektedruk. De grotere oogstverwachting komt vooral door de areaalgroei van 520.000 hectare naar 560.000 hectare (+7,7 procent).

Europese+aardappeloogst+gemiddeld+ondanks+pittig+seizoen
© Twan Wiermans

Dat meldt telersorganisatie North-western European Potato Growers (NEPG). De organisatie omschrijft het groeiseizoen van 2024 als moeilijk, stressvol, riskant en duur voor aardappeltelers in Noordwest-Europa. Volgens NEPG stijgt de aardappeloogst in de EU-4 landen tot boven het vijfjarig gemiddelde en meer dan de 22,7 miljoen ton van 2023, voornamelijk vanwege de areaalgroei van 7,7 procent.

De gemiddelde opbrengst per hectare zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar: 43,7 ton per hectare. Dat is ook gelijk aan het meerjarig gemiddelde. Over de kwaliteit zegt NEPG dat die goed is, met doorgaans een hoog onderwatergewicht maar wel met weinig lengte.


Veel gesneden pootgoed

Het groeiseizoen 2024 kent een hoop uitdagingen. Te weinig pootgoed leidde bij de start tot hogere pootgoedprijzen en gebruik van veel gesneden pootgoed. Door zware en constante regenval in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk duurde het pootseizoen wel tien weken. Vooral in België en Zuid-Nederland ging het poten met horten en stoten.


Volgens NEPG zijn er veel aardappelen de grond in gegaan op percelen met een slechte bodemstructuur. Dat is onder meer veroorzaakt door de moeilijke oogstomstandigheden in 2023. Daarnaast spreekt de telersorganisatie van een jaar met de hoogste phytophthoradruk ooit.

Nieuwe of ontwikkelde phytopthorastammen en de noodzaak om verschillende actieve stoffen te combineren, leidden tot hogere spuitkosten en vaak ook tot meer spuitmomenten. Dat geldt in mindere mate voor laat gepote percelen.


Stootplekken

De Noordwest-Europese telersorganisatie schat in dat de kleinere rassen mogelijk niet geschikt zijn voor bewaring vanwege een laag onderwatergewicht en een slechte bakkwaliteit. Voor de gangbare rassen waarschuwt NEPG voor stootplekken tijdens de oogst door het hoge onderwatergewicht.

Tot slot meldt NEPG dat aardappeltelers er rekening mee moeten houden dat de verwerkingscapaciteit, vooral in Noordwest-Europa, maar ook in Noord-Amerika, Azië en Zuid-Amerika, sneller kan stijgen dan de vraag naar verwerkte producten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    7° / 2°
    20 %
  • Donderdag
    8° / 2°
    95 %
  • Vrijdag
    10° / 6°
    95 %
Meer weer