5 vragen over HappyFeeder als hokverrijking voor varkens
De HappyFeeder dong in 2021 mee naar de innovatietrofee van Het Beste Idee van Varkensland. Winnen deed deze hokverrijking om staartbijten te voorkomen niet. Vorige week dinsdag stond de HappyFeeder centraal tijdens een kennissessie bij AgruniekRijnvallei in het Gelderse Wageningen.

Wat is de HappyFeeder?
De HappyFeeder is een systeem dat volautomatisch hokverrijkingsmateriaal in de vorm van een wroetmix verstrekt wanneer een varken speelt met of trekt aan de ketting die door de hokafscheiding in twee hokken uitkomt. De ketting zorgt voor interactie tussen varkens en dat wordt beloond met een structuurmix. Het systeem stimuleert wroeten, ruiken, bijten en kauwen.
Wordt de HappyFeeder toegepast in de praktijk?
De systematiek is ontwikkeld door Smits Agro in samenwerking met Wilko Hendriks van Fokbedrijf Hendriks in het Overijsselse Witharen en Eelco van de Hoef van AgruniekRijnvallei. De HappyFeeder is op het bedrijf van Hendriks getest bij opfokzeugen. Hun staarten zijn langer dan die van vleesvarkens. Het gedrag van de dieren kon daardoor gemakkelijker worden beoordeeld. Ook de schoolboerderij van Aeres Hogeschool Dronten investeerde in de HappyFeeder.
Wat zijn de ervaringen met het systeem?
Die zijn goed. Het systeem werkt bij Hendriks al vier jaar probleemloos en succesvol bij alle diergroepen. De ketting zorgt inderdaad voor actie en reactie tussen de varkens in de hokken. De beloning in de vorm van een wroetmix van structuur, korrels en meel valt op de grond. Niet alles wordt direct opgevreten. Wat blijft liggen, nodigt uit tot verkennen en wroeten waarna het alsnog wordt gevreten.
Voor welke uitdagingen staat de HappyFeeder voor bredere toepassing?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordeelt hokverrijking op criteria zoals permanent en voldoende aanwezig zijn en veiligheid, eetbaarheid en wroetbaarheid. De uitdaging voor de HappyFeeder ligt vooral bij permanent en voldoende aanwezig zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag of het systeem daar in de praktijk aan voldoet. Dat is ook gekoppeld aan de vraag met hoeveel wroetmix de HappyFeeder dan moet worden gevuld. Ook speelt de vraag hoe dit varieert met de leeftijd van de varkens.
Wat moet nader onderzoek opleveren?
De curve is nu zo ingericht dat drie keer per dag gedurende een uur interactie met de ketting wordt beloond met 50 gram structuurmix. De ervaring is dat wanneer alles in één keer wordt gegeven, de varkens er na twintig minuten op zijn uitgekeken. In onderzoek gefinancierd door het Varkensfonds monitoren camera's hoe varkens reageren op deze curve en hoelang de wroetmix op de grond ligt. Ook wordt de mate van afleiding vastgelegd. In het onderzoek wordt gevarieerd met verschillende curves.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
ST1620
Gebruikt, € 2.500
-
Gianni Ferrari GTR200
2015, P.O.A.
-
Case IH PUMA 165MC
2019, P.O.A.
-
Fendt Twister 13010T schudder
2019, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %