Twee nieuwe MKZ-uitbraken in Hongarije

De uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in Hongarije is nog niet tot staan gebracht. Het Hongaarse landbouwministerie meldt dat op 1 april weer twee grote rundveebedrijven besmet bleken te zijn. Ze liggen in dezelfde regio als beide andere uitbraken, dicht bij Slowakije en Oostenrijk.

Twee+nieuwe+MKZ%2Duitbraken+in+Hongarije
© Archief Marcel Bekken

Het rundveebedrijf in Darnózseli ligt tussen de bedrijven waar de twee eerste uitbraken waren. Op dit bedrijf zijn in totaal 1.102 runderen aanwezig. Bij eerste onderzoeken op 11 en 21 maart was het nog niet positief getest op MKZ. Op 1 april toonden de dieren MKZ-verschijnselen en het virus werd op 2 april wel gevonden.

Datzelfde geldt voor het rundveebedrijf in Dunakiliti, waar 2.493 runderen lopen en dat iets ten noorden ligt van het bedrijf waar de tweede MKZ-uitbraak werd geconstateerd. Bij de eerste onderzoeken op 11 en 21 maart werd het virus nog niet aangetoond. Nadat ook hier de dieren op 1 april verschijnselen vertoonden, werd wel MKZ gevonden.


Noodvaccinatie

Op beide bedrijven is gestart met vaccineren om verdere uitbreiding van het MKZ-virus tot staan te brengen en voldoende tijd te krijgen alle dieren te doden en begraven. Bij het eerste besmette bedrijf zijn 1.372 dieren geruimd en nog 307 op het contactbedrijf. Op de tweede besmette locatie is het doden en begraven van de dieren nog bezig. Het gaat daar om 2.465 runderen en 645 op het contactbedrijf.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste twee bedrijven door exact hetzelfde MKZ-virus zijn besmet. Verder onderzoek naar mogelijke besmettingen op andere bedrijven in heel Hongarije zijn nog gaande.


• Volg het laatste nieuws en achtergronden over dit virus in ons MKZ-dossier

In de besmette en aangrenzende regio's gelden extra maatregelen. Transport van alle voor MKZ vatbare runderen, schapen, geiten en varkens is verboden. Alle dieren moeten tot tenminste 7 april in de stallen blijven en mogen niet naar de weide of buitenuitloop.

Melk mag alleen naar de fabriek om daar te worden gepasteuriseerd. Dieren mogen alleen onder voorwaarden naar aangewezen slachterijen. Vlees en andere producten mogen niet worden worden geëxporteerd naar een andere EU-lidstaat of een derde land. Thuisslachting is nog wel toegestaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    20° / 5°
    0 %
  • Vrijdag
    20° / 4°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 3°
    10 %
Meer weer