Woningbouwplan glastuinders afgeschoten: 'Past niet in omgevingsplan'

Het woningbouwplan van een groep tuinders in het Noord-Hollandse Kudelstaart is van de baan. Het past niet in het omgevingsplan. De glastuinders wilden driehonderd woningen bouwen op grond waar zij nu kassen hebben. Volgens de ondernemers hebben zij geen mogelijkheden voor modernisering van hun bedrijfsvoering.

Woningbouwplan+glastuinders+afgeschoten%3A+%27Past+niet+in+omgevingsplan%27
© Vidiphoto

'Zowel provincie, gemeente als Glastuinbouw Nederland zijn tegen', zegt Gijs Eskes van TGH Ontwikkeling en Beleggingen. Eskes is woordvoerder van de groep Kudelstaartse tuinders. 'De tegenstanders erkennen dat het gebied is verouderd, maar het is volgens hen wel toekomstbestendig te maken.'

Naar eigen zeggen kampen de betrokken glastuinders al jaren met verouderde kassen en onrendabele bedrijfsvoering, waardoor investeringen onhaalbaar zijn. Het gebied is volgens hen ook niet essentieel voor de Greenport-functie van de regio. Hun plan sluit wel aan bij het beleid van de Metropoolregio Amsterdam om verouderde glastuinbouwgebieden te herstructureren.

De Kudelstaartse tuinders zagen hun plan als een kans om woningen te bouwen, indien mogelijk voor lokale woningzoekenden, zonder dat speculanten met de winst aan de haal zouden gaan. Het terrein is nu ongeveer een jaar geleden via een makelaar te koop gezet.


Alleen ontwikkelaars en speculanten

De enigen die interesse toonden waren ontwikkelaars en speculanten. Ook nabijgelegen percelen van 18 hectare met kassen die te koop stonden, kregen geen serieuze belangstelling van kwekers. Eskes en de zijnen concluderen daaruit dat er onder collega-telers geen interesse is in hun gebied. Daarentegen is er meer dan genoeg vraag naar woningen in Kudelstaart en omgeving. Dat blijkt uit diverse enquêtes onder de bewoners van de gemeente, aldus Eskes.


Als snel bleek belangenorganisatie Greenport eveneens geen voorstander te zijn van het plan om woningen te bouwen op de glastuinbouwpercelen. Volgens Greenport zou de verduurzaming van de kassensector in gevaar komen als er areaal uit de markt wordt gehaald. In de toekomst zou dat het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten om duurzaamheidsredenen moeilijker maken.

Eskes is teleurgesteld. 'Grond is schaars, zeker voor woningbouw rondom Amsterdam. Maar we reserveren wel tientallen hectares voor glastuinbouw waar geen vraag naar is', stelt hij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    20° / 5°
    0 %
  • Vrijdag
    20° / 4°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 3°
    10 %
Meer weer