Van Eekeren benoemd tot buitengewoon hoogleraar regeneratieve graslandsystemen

Nick van Eekeren is benoemd tot buitengewoon hoogleraar regeneratieve graslandsystemen aan de leerstoelgroep Farming Systems Ecology van Wageningen University & Research. Hij is verbonden aan het Louis Bolk Instituut en een expert op het gebied van verduurzaming van weidebeheer, nutriëntenkringlopen, biodiversiteit en bodemkwaliteit.

Van+Eekeren+benoemd+tot+buitengewoon+hoogleraar+regeneratieve+graslandsystemen
© Louis Bolk Instituut

Van Eekeren (1966) werkte van jongs af aan op een melkveebedrijf in de buurt. In het verlengde van deze interesse studeerde hij tropische veehouderij en grasland in Wageningen. 'Het belang van grasland in combinatie met veehouderij als onderdeel van het landbouwvoedselsysteem blijft me tot op de dag van vandaag fascineren.'

De wetenschapper kwam in 1997 bij het Louis Bolk Instituut om te werken aan het project de 'De boer als ervaringswetenschapper'. Vanuit dit onafhankelijke kennisinstituut promoveerde Van Eekeren op het effect van graslandmanagement op bodemleven en ecosysteemdiensten. Bij het Louis Bolk Instituut blijft hij actief als senior onderzoeker en coördinator van het onderdeel duurzame veehouderij en agrobiodiversiteit, waarin hij met twintig collega's werkt aan de verduurzaming van de melkveehouderij.


Bestaansrecht grondgebonden veehouderij

Het enthousiasme over zijn nieuwe deeltijdpositie is merkbaar als hij het heeft over het onderwerp: 'Grasland is er niet alleen voor de productie van melk. Het speelt ook een belangrijke rol bij uitdagingen rondom klimaat, waterkwaliteit en biodiversiteit. Over het algemeen presteert grasland vaak beter dan akkerland op bodemkwaliteit, CO2-opslag en biodiversiteit. Met al die nuttige functies – ecosysteemdiensten – geeft grasland ook extra bestaansrecht aan de grondgebonden veehouderij.'

De uitdaging is volgens Van Eekeren om de positieve interacties tussen grasland, herkauwers, bodemkwaliteit en biodiversiteit te optimaliseren en beter te benutten. 'Samen met de leerstoelgroep Farming Systems Ecology van Wageningen University & Research wil ik deze interacties onderzoeken en vertalen naar werkbare bedrijfssystemen.' Triodos Foundation heeft deze deeltijdaanstelling financieel mogelijk gemaakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer