Rummenie wil op korte termijn maatregelen tegen stijging wolvenaanvallen

De nieuwe cijfers over stijgende aantallen wolvenaanvallen 'tonen weer het dilemma aan waar we voor staan en dat er op korte termijn maatregelen nodig zijn'. Dat zegt staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur in een reactie op de nieuwe cijfers van BIJ12 over aanvallen door wolven.

Rummenie+wil+op+korte+termijn+maatregelen+tegen+stijging+wolvenaanvallen
© Pixabay

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn al 360 aanvallen door wolven geregistreerd, terwijl dat er in heel vorig jaar 399 waren. 'In een dichtbevolkt land als Nederland moeten incidenten met wolven zoveel mogelijk worden voorkomen', stelt Rummenie.

De staatssecretaris benadrukt dat provincies in principe over de wolf gaan en zegt dat hij daarmee overlegt om te kijken hoe de landelijke overheid kan helpen. 'Het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) biedt goede handvatten', vervolgt hij. De RDA adviseerde in mei dit jaar om met een landelijke aanpak voor wolven te komen. Daarin moet volgens de raad staan welke ruimte er voor de wolf is, wat er moet gebeuren 'in situaties waarin dierhouderij en wolven niet samengaan' en wat van ondernemers kan worden verwacht.

Rummenie kan nog niet zeggen hoe hij samen met de provincies invulling gaat geven aan het advies. 'Ik hoop daar op korte termijn meer duidelijkheid over te geven.'


Noorden populair

De stijging van het aantal aanvallen doet zich vooral voor in de noordoostelijke provincies, met name in Gelderland. In de eerste zes maanden van 2024 heeft de wolf al 166 keer toegeslagen, tegenover negentien keer in dezelfde periode vorig jaar. Gelderland telt nu vijftig meer bevestigde aanvallen dan in heel 2023.

In het zuiden van het land namen de aanvallen juist wat af. In 2024 zijn in de provincie Noord-Brabant in het eerste halfjaar slechts vijf aanvallen van wolven geregistreerd, tegenover minstens elf in de voorgaande jaren.

In vrijwel alle gevallen hadden de landeigenaren geen hek of schrikdraad om hun grond staan of andere preventieve maatregelen genomen om schade door wolven tegen te gaan. Dat wolven steeds vaker toeslaan, komt doordat er ook steeds meer wolven in Nederland leven. Anderhalf jaar geleden telden ons 29 wolven, afgelopen winter waren het er 51.


Meer schadevergoedingen

Veehouders die schade lijden door wolvenaanvallen, kunnen een tegemoetkoming krijgen. In de eerste zes maanden van 2024 betaalden de provincies al ongeveer 100.000 euro meer aan schadevergoedingen aan boeren dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit bedrag kan nog stijgen, omdat nog niet bij alle claims duidelijk is of de boer recht heeft op een tegemoetkoming.

Het aantal aanvallen kan in werkelijkheid nog hoger zijn. Het is namelijk niet verplicht om een aanval aan BIJ12 door te geven. Ook zijn alleen aanvallen meegeteld waarbij helemaal zeker is dat de schade door een wolf is aangericht. Er is van nog zeker zestig gevallen die plaatsvonden in de afgelopen twee maanden niet bekend of een wolf verantwoordelijk was voor de aanvallen.


'Regulering hard nodig'

LTO Noord vindt dat het aantal wolven in Nederland te snel toeneemt en dat regulering van de populatie hard nodig is. 'Per gebied moeten we kijken of er niet te veel wolven zijn en als dat wel het geval is zou afschot mogelijk moeten zijn', zegt voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord.

Bruins noemt het 'heel triest' dat het aantal aanvallen van wolven op vee en andere dieren blijft toenemen. 'Elke dag zie ik beelden voorbijkomen van vee dat door wolven is mishandeld. Het gaat niet alleen om schapen. Ook runderen en paarden worden door wolven aangevallen.'


Grens bereikt

De LTO Noord-voorzitter zegt dat hij zich 'ontzettend boos' maakt over berichten dat veehouders en hobbyboeren meer rasters moeten plaatsen en andere maatregelen moeten nemen om hun dieren te beschermen. 'Dat er meer dieren worden aangevallen, is een rechtstreeks gevolg van de toename van het aantal wolven in Nederland. Het gaat hard. Op een gegeven moment is de grens bereikt', stelt hij.

'Nederland is dichtbevolkt en we hebben geen uitgestrekte natuurgebieden', zegt Bruins. 'We moeten niet te lang wachten met reguleren, want dan is het te laat. Kijk maar naar de rivierkreeftenplaag. Daarover wordt ook gezegd dat we het probleem eerder hadden moeten aanpakken.'


Reguleren helpt niet

Wolvenexpert Dick Klees denkt niet dat door het reguleren van de wolvenpopulatie kan worden voorkomen dat wolven veel slachtoffers onder vee maken. Klees zegt dat het vaak individuele wolven zijn die vooral schapen aanvallen. 'Die schapen staan in een afgesloten weiland en kunnen dus niet vluchten. Een wolf wordt daardoor getriggerd en blijft schapen doden.'

Klees stelt dat schapen en andere dieren goed met wolfwerende hekken kunnen worden beschermd en dat je wolven kunt afleren over die rasters te klimmen of eronderdoor te kruipen. 'Dat kun je doen door de omheiningen onder stroom te zetten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer