DNA-onderzoek bevestigt: wolf betrokken bij tweede incident met kind

Bij het incident op woensdag 31 juli waarbij een kind in het Utrechtse Austerlitz ten val kwam, is een wolf betrokken geweest. Dat vermoeden was er al, maar DNA-onderzoek op de kleding van het jonge kind heeft dat nu bevestigd. Om welke wolf het gaat, is nog niet bekend.

DNA%2Donderzoek+bevestigt%3A+wolf+betrokken+bij+tweede+incident+met+kind
© Pixabay

Het antwoord op die vraag moet komen uit verdiepend DNA-onderzoek. Wolvenexperts van de Zoogdierenvereniging hebben het gedrag van de wolf richting het kind geanalyseerd en concluderen op basis van de escalatieladder van het Wolvenplan dat de situatie een probleemsituatie was, maar dat de wolf niet wordt betiteld als probleemwolf.

Eerder in de maand juli werd verderop in de provincie, in Leusden, een kind gebeten door een wolf. Ook zijn er diverse incidenten met honden geweest. Woensdag 7 augustus vond in Zeist nog een confrontatie plaats tussen een wolf en een hond. Laatstgenoemde moest met een bijtverwonding worden behandeld door een dierenarts.


Alleenstaande wolf

Rond het incident in Zeist is door een op de plek aanwezige persoon een video gemaakt van de betrokken wolf. De provincie heeft wolvendeskundigen gevraagd deze beelden te bestuderen. Zij zien sterke uiterlijke overeenkomsten met de alleenstaande wolf waarvan bekend is dat deze zijn leefgebied heeft op de Utrechtse Heuvelrug. Volgens deskundigen lijkt deze wolf ook een bovengemiddelde interesse te hebben voor honden.

Het advies van de provincie en diverse gemeenten om niet met kleine kinderen de bosgebieden in Leusden, Zeist, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug in te gaan, blijft van kracht. Ook worden hondeneigenaren dringend geadviseerd om honden aan te lijnen en dichtbij te houden.

De provincie heeft momenteel een aanvraag voor een vergunning voor het vangen, zenderen en weer schuw maken van de wolf in behandeling. Daarnaast wordt een aanvraag om een wolf uit de populatie te kunnen nemen of voor afschot voorbereid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer