'Behoud en versterking van aantrekkelijk en vitaal buitengebied'

Behoud en versterking van een vitaal en aantrekkelijk buitengebied is een van de pijlers van ons beleid. Vooral in deze tijd van het jaar genieten talloze toeristen en dagjesmensen van al het moois dat ons platteland te bieden heeft.

%27Behoud+en+versterking+van+aantrekkelijk+en+vitaal+buitengebied%27
© Dirk Hol

Ze verblijven op boerderijcampings, kopen streekproducten en bezoeken stallen. Op natuurlijke wijze ontstaat zo de verbinding tussen burger en boer. Het publiek waardeert dit: de recente campagne voor de verkiezing van de leukste boerderijcamping van Nederland was een groot succes.

Maar multifunctionele landbouw is meer dan alleen 'fun'. In toenemende mate vervult deze sector ook een maatschappelijke waarde. Denk aan educatie: hoeveel jongeren weten vandaag de dag nog waar hun voedsel vandaan komt? Schoolprojecten zorgen voor begrip en waardering, en smoren zo polarisatie in de kiem.

Denk vooral ook aan zorg: van kinderopvang naar arbeidservaring en woonprojecten tot dagbesteding van oudere mensen met een beperking. Ook dat is multifunctionele landbouw. Ik vind het mooi en dapper dat onze agrariërs meer en meer voor deze vorm van ondernemerschap kiezen.

Het is mooi en dapper dat steeds meer agrariërs voor deze vorm van ondernemerschap kiezen

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

De multifunctionele landbouw heeft in ons land een omzet van inmiddels ruim 1 miljard euro, en is daarmee een meer dan serieuze bedrijfstak geworden. Meer dan 30 procent van de Nederlandse boeren en tuinders doet aan multifunctionele landbouw, helaas vaak buiten het zicht van beleidsmakers. Deze groei zal zich voortzetten. Daar mogen we trots op zijn.

Ik vind dat de schijnwerper op deze sector nog feller mag stralen. Niet voor niets heeft LTO Nederland onze multifunctionele landbouw tot een van de transitiepaden bestempeld. Het is belangrijk dat de nieuwe regering oog heeft voor de waarde van deze sector en deze stimuleert om verder te groeien. De maatschappelijke waarde ervan betaalt zich direct terug. Dat is in het belang van boer en burger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer