Lagere oogstraming voor tarwe in Rusland

Marktanalysebureau SovEcon heeft zijn oogstraming voor tarwe in Rusland met 1,8 miljoen ton verlaagd naar 82,9 miljoen ton. Daarmee komt de productie 10 miljoen ton lager uit dan de 93 miljoen ton van vorig jaar.

Lagere+oogstraming+voor+tarwe+in+Rusland
© Job Hiddink

De nieuwe raming maakt duidelijk dat de oogst in Rusland kleiner uitvalt dan gemiddeld. In de afgelopen vijf jaar werd gemiddeld 86,7 miljoen ton geoogst. In de afgelopen twee jaar lag de productie tussen 92 en 93 miljoen ton.

In de afgelopen maanden schommelden de oogstramingen een beetje heen en weer met de weersomstandigheden. Vorst en droogte drukten de inschattingen richting 80 miljoen ton. Enkele inschattingen lagen er zelf onder. Daarna werden de prognoses weer naar boven bijgesteld op basis van neerslag en een grotere inzaai van zomertarwe op plaatsen waar de wintertarwe was mislukt. Dat tilde de ramingen weer naar bijna 85 miljoen ton.

SovEcon baseert de nieuwe raming op lagere areaalcijfers van het statistische bureau Rosstat en lagere opbrengsten in sommige regio's. Volgens Rosstat telen de Russen dit jaar op 28,5 miljoen hectare tarwe. Daarmee is het areaal 1,3 miljoen hectare, oftewel 4 procent, kleiner dan vorig jaar. SovEcon ging tot nog toe uit van een oppervlakte van 29,2 miljoen hectare.


Arealen kleiner dan verwacht

Vooral in Siberië blijkt het areaal met 9,8 miljoen hectare kleiner dan de 10,6 miljoen hectare waarmee tot voor kort rekening werd gehouden. In plaats van tarwe blijkt daar meer koolzaad te zijn ingezaaid. Ook in de centrale en zuidelijke teeltregio's zijn de arealen kleiner dan verwacht. Bovendien vallen daar de opbrengsten met 3,7 tot 3,8 ton per hectare iets lager uit dan eerder was voorzien.

De kleinere oogst heeft tot gevolg dat Rusland minder tarwe beschikbaar zal hebben voor de export. Dat kan later in het seizoen ondersteuning geven aan de wereldmarktprijzen, concludeert SovEcon.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer