Duitse boerenbond wil nieuw beleid voor kwaliteitstarwe

De graanoogst in Duitsland stelt dit jaar zwaar teleur wat volume en kwaliteit betreft. Dat concludeert voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse Boerenbond.

Duitse+boerenbond+wil+nieuw+beleid+voor+kwaliteitstarwe
© Dirk Hol

Net als de Duitse vereniging van Landbouwcoöperaties schat de Duitse Boerenbond de graanoogst bij onze oosterburen op minder dan 40 miljoen ton. Dit niveau is voor Duitse begrippen zeer teleurstellend. 'Dat toont eens te meer aan dat klimaatverandering en falende wettelijke eisen hun sporen nalaten in de graanteelt', meent Rukwied.

Om opbrengst en kwaliteit in de toekomst te kunnen garanderen, moeten maatregelen en eisen die in de praktijk niet werken worden geschrapt, meent de voorzitter van de Duitse Boerenbond. Hij doelt daarbij onder meer op de beperkingen die aan de bemesting van de gewassen worden opgelegd. 'Het kan niet zo zijn dat er vraag is naar kwaliteitstarwe, terwijl wij boeren op grond van nieuwe regelgeving alleen nog maar voertarwe kunnen produceren.'

Beperkingen in de gewasbescherming verergeren volgens Rukwied de dalende trend in opbrengsten van graan en koolzaad. Hij wijst daarbij vooral op de sterke infectiedruk van schimmelziekten dit seizoen. Dat laat volgens hem zien hoe belangrijk het is om planten te kunnen beschermen.


Voorwaarde voor veilig en gezond voedsel

Effectieve gewasbescherming is een essentiële voorwaarde voor veilig en gezond voedsel, benadrukt de boerenbondvoorzitter. Het toekomstprogramma gewasbescherming biedt volgens hem geen oplossingen voor de uitdagingen waar de landbouw voor staat. De Duitse boeren hebben dringend behoefte aan een herschikking van het gewasbeschermingsbeleid.

Naast kwaliteit en kwantiteit zit ook nog eens de markt tegen dit jaar. Rukwied: 'De extreme prijsdalingen op de graanmarkten stellen ons boeren voor enorme problemen. In verband met de hoge inputkosten is een economische graanteelt in Duitsland bij het huidige prijsniveau nauwelijks mogelijk.'


Opbrengsten per hectare

De hectareopbrengsten van de wintertarwe blijven dit jaar in Duitsland steken op 7,2 ton per hectare, terwijl normaal 7,5 ton van een hectare wordt gehaald. Wintergerst komt niet verder dan 6,9 ton van een hectare. De zomergranen doen het beter dan normaal met 5,5 tot 5,6 ton per hectare, maar de arealen van deze gewassen zetten nog niet zoveel zoden aan de dijk.

De koolzaadopbrengsten zijn met 3,4 ton per hectare zijn licht hoger dan vorig jaar, maar blijven iets onder het normale niveau van 3,5 ton per hectare. Korrelmais levert volgens de huidige schatting 9 procent minder per hectare op dan vorig jaar en 6 procent minder dan het gemiddelde niveau in de afgelopen vijf jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer