Kleinere oogstramingen tarwe nemen prijsdruk nog niet weg

De termijnmarkt voor tarwe in Parijs is begin deze week weggezakt tot maar net boven de 200 euro per ton. Ondanks verschillende oogstramingen die naar beneden worden bijgesteld blijft de prijsvorming zwaar onder druk staan.

Kleinere+oogstramingen+tarwe+nemen+prijsdruk+nog+niet+weg
© Job Hiddink

Begin deze maand noteerde de tarwe in Parijs nog 220 euro per ton. Sindsdien leverde de markt 15 tot 20 euro per ton in. Het huidige prijsniveau ligt zo'n 30 euro per ton lager dan een jaar geleden en ook 30 euro onder het vijfjarig gemiddelde voor half augustus.

Ook de termijnmarkt in Chicago laat lagere prijzen noteren, al blijft de prijsdaling daar deze maand beperkt tot een paar euro per ton. Dat neemt niet weg dat ook daar de prijzen fors lager liggen dan eind mei. Zowel Chicago als Parijs zijn in juni, juli en augustus zo'n 55 euro per ton in waarde gedaald.


Verenigde Staten

In eerste instantie was het de oogst in de Verenigde Staten die de markt onder druk zette. In Europa was die prijsdaling niet te rijmen met de kleinere oogst die voor de deur stond. Bovendien valt ook de tarweoogst in Rusland veel kleiner uit dan een jaar geleden.

De kleinere oogst in de Europese Unie komt ook duidelijk naar voren uit de jongste oogstraming van de Internationale graanraad IGC. De prognose voor de Europese Unie wordt in vergelijking met vorige maand met 4 miljoen ton naar beneden bijgesteld en komt daarmee op minder dan 125 miljoen ton. Vooral de tegenvallende oogst in Frankrijk heeft daarin een rol.



Wat Rusland betreft gaat het vooral om de optelsom van beginvoorraad en oogstomvang van dit jaar. De beginvoorraad valt door de grote export van afgelopen seizoen lager uit, terwijl vorst en droogte dit jaar resulteren in een kleinere oogst. Alles bij elkaar schat IGC de beschikbare hoeveelheid voor de export 13 miljoen ton kleiner uit dan de uitvoer van afgelopen jaar.


Andere bestemmingen

Toch doet Rusland grote moeite om exportorders in de wacht te slepen. Dat komt vooral omdat Turkije – de belangrijkste afnemer van Russisch graan – voorlopig niet aan de markt is. De Russen zoeken daarom andere bestemmingen om hun uitvoer zoveel mogelijk aan de gang te houden.

Ook Oekraïne draagt bij aan de scherpe concurrentie in het Zwarte Zeegebied. Volgens IGC valt de Oekraïense tarweoogst zo'n 2 miljoen ton groter uit dan een maand geleden werd gedacht. Dat komt weer tot uiting in de exportverwachtingen van dit land. Die zijn vergeleken met juli met 2 miljoen ton verhoogd naar 15 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer