Duitsland heeft slechtste graanoogst sinds 2018

Duitsland haalt de slechtste graanoogst binnen sinds 2018. Dat concludeert de Duitse vereniging van coöperaties DRV op basis van de zesde en laatste oogstraming van dit seizoen.

Duitsland+heeft+slechtste+graanoogst+sinds+2018
© Job Hiddink

Volgens DRV is de oogst in Duitsland met een totale hoeveelheid van 39,1 miljoen ton graan 8 procent kleiner dan vorig jaar. ‘Alleen in droogtejaar 2018 werd een nog slechter resultaat bereikt’, concludeert graanexpert Guido Seedler van DRV.

De graanoogst in Duitsland is ook kleiner dan het eigen verbruik. De graanconsumptie in Duitsland ligt rond de 40 miljoen ton, weet Seedler. ‘Knelpunten in het aanbod zijn niet uit te sluiten. Zeker niet omdat de kwaliteit ook dikwijls tegenvalt.’


Areaal en weer

De slechte oogst is het resultaat van een kleiner areaal en lage hectareopbrengsten. Gebrek aan zon en het wisselvallige weer hebben het graan geen goed gedaan. ‘Licht en warmte zijn van groot belang voor de fotosynthese en dus de opbrengst. Daarnaast hebben ook de beperkingen in bemesting en gewasbescherming lagere opbrengsten tot gevolg.’



Het graanareaal in Duitsland loopt al jaren terug. Tien jaar geleden werd nog 6,5 miljoen hectare met graan ingezaaid. Dit jaar is de oppervlakte gedaald naar 5,8 miljoen hectare. Vooral de teelt van tarwe is op de terugweg. In de afgelopen tien jaar daalde het tarweareaal met een kwart naar 2,5 miljoen hectare.


Politiek moet dalende graanproductie stoppen

De politiek is volgens Seedler aan zet om de dalende trend in de graanproductie te stoppen. ‘De politiek moet niet langer prioriteit geven aan extensivering. De voedselzekerheid op basis van lokale productie moet belangrijker worden.’

Volgens de laatste raming van DRV oogst Duitsland 18,8 miljoen ton tarwe, 13 procent minder dan vorig jaar. De hectareopbrengst blijft steken op 7,2 ton per hectare en dat is 4 procent lager dan in 2023. De oppervlakte is 9 procent afgenomen.

Duitsland oogst vooral minder wintertarwe. Zomertarwe levert meer graan op dan vorig jaar, maar deze teelt is zo klein ten opzichte van wintertarwe dat het een druppel op een gloeiende plaat is.


Gerst

Bij gerst is de zomervariant van groter belang al is het areaal wintergerst toch nog bijna vier keer groter dan die van zomergerst. Maar met 1,9 miljoen ton telt zomergerst serieus mee in de totale oogst van gerst.

De hectareopbrengsten van wintergerst liggen met 6,7 ton per hectare bijna 10 procent lager dan vorig jaar. Zomergerst daarentegen levert 18 procent meer op dan vorig jaar met 5,2 ton per hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer