Eischaalkwaliteit oudere hennen verbetert door plantaardige vitamine D

Een duidelijk betere eischaalkwaliteit, meer eimassa, een lagere voerconversie en een lagere uitval van de witte hennen. Dat zijn de positieve resultaten van een praktijkproef met het toevoegen van Herbal D, een plantaardige bron van vitamine D aan het voer van een koppel oudere witte leghennen.

Eischaalkwaliteit+oudere+hennen+verbetert+door+plantaardige+vitamine+D
© Twan Wiermans

Het is bekend dat vitamine D belangrijk is voor de eischaalkwaliteit van leghennen. In het voer van leghennen zit, zeker aan het einde van de leg, al de maximaal toegestane hoeveelheid synthetische vitamine D. Bovendien is er bij die hennen vaak een tekort aan een enzym om deze vitamine D om te zetten naar de juiste vorm.

Om de vitamine D-voorziening van oudere hennen te verbeteren, heeft Voergroep Zuid het effect onderzocht van het natuurlijke product Herbal-D dat geen wettelijke maxima kent. Daartoe is op een praktijkbedrijf met 130.000 oudere Dekalb White-leghennen een proef uitgevoerd. 75.000 hennen kregen voer zonder Herbal-D en 55.000 hennen kregen hetzelfde voer waaraan Herbal-D is toegevoegd. De hennen waren even oud en van een identieke herkomst.

De proef is uitgevoerd van 69 tot en met 90 weken leeftijd. Iedere vijf weken is met de Futura Eggshell Tester per groep de schaalsterkte van 180 eieren gemeten. De dierprestaties zijn via PoultryPlan gevolgd.


Na vijf weken resultaat

In beide groepen was de schaalkwaliteit bij het begin van de proef goed (de meeste eieren scoorden boven de 4.000), al was de schaalkwaliteit bij de proefgroep bij het begin minder dan die van de controlegroep. Na de eerste vijf proefweken scoorde de proefgroep met Herbal-D juist een duidelijk betere eischaalkwaliteit. Tot het einde van de proefperiode op 90 weken leeftijd was de afname van de schaalsterkte in de Herbal-D-groep 69 punten minder dan bij de controlegroep.

Daarnaast blijkt dat hennen die Herbal-D kregen beter in staat zijn om extra calcium te verwerken. Toen beide groepen extra calcium werd toegediend (via oestergrit) werd vooral bij de Herbal-D-groep een sterker effect op de verbetering van de schaalsterkte waargenomen.


Voerconversie

Beide groepen hennen presteerden steeds boven de norm. Het legpercentage en het eigewicht ontwikkelden zich gelijkwaardig. Op 90 weken leeftijd was in de Herbal-D-groep gedurende de proefperiode de toename van de cumulatieve eimassa per ophokhen (POH) 4,5 procent hoger en de voerconversie 4,2 procent lager dan in de groep zonder Herbal-D.

Daarnaast was de uitval tijdens de proefperiode bij de proefgroep maar liefst cumulatief 1,9 procent lager dan bij de controlegroep, waarbij ook de controlegroep al onder de norm zat. De lagere uitval in de proefgroep komt mogelijk door een lagere belasting van de nieren.


Bij ziekte of stress

Op basis van deze en andere onderzoeken heeft Voergroep Zuid besloten om Herbal-D definitief in het assortiment op te nemen als ondersteuning van koppels waar de schaalkwaliteit dreigt af te nemen. Het advies is om deze extra vitamine D-bron gedurende drie tot vier weken in te zetten bij koppels vanaf 50 weken leeftijd die kampen met ziekte of stress.

Bij koppels waar de schaalkwaliteit al vroeg, vanaf 65 weken, afneemt, adviseert de voerfabrikant direct drie tot vier weken Herbal-D. Start de afname later, vanaf 75 weken, dan geldt het advies om de plantaardige vitamine D-bron tot einde leg in te zetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer