'Blauwtong raast door Twente'

'Wilt u grote of kleine flesjes?', vroeg de assistente van de dierenarts toen ik belde voor nog wat extra flessen Ketofen. Het leek mij een overbodige vraag. Ze weet toch hoe overal in Twente blauwtong heerst. Wat moet je dan met kleine flesjes? Natuurlijk moest ik grote hebben.

%27Blauwtong+raast+door+Twente%27
© Dirk Hol

Tien dagen geleden had ik de eerste koe die plotseling daalde in de melk en een zeer hoge temperatuur registreerde op de robot. Ze had een ingevallen, lege buik en lag apathisch in de box. Toen ik haar naar de robot dreef, liep ze enigszins zwalkend. De dag erna zag ik dat ze pijnlijk liep met alle vier poten alsof ze hoefbevangen was. Dat deed mij vermoeden dat ze weleens blauwtong kon hebben.

Een paar dagen eerder had ik die vreemde apathie en zwalkend lopen ook al gezien bij een stierkalf van 3 weken oud. Met de kennis van nu ga ik ervan uit dat hij ook al blauwtong heeft gehad. Het stierkalf kwam er overigens vrij snel weer bovenop. Misschien doordat hij direct na de geboorte via de biest antistoffen heeft gekregen van de gevaccineerde koe.

Bij mij zijn alle koeien gevaccineerd. Twee keer, zoals werd geadviseerd. Toch heb ik nu al zes koeien met symptomen van blauwtong. Of de vaccinatie nu wel of niet zijn geld waard is geweest kan ik moeilijk zeggen. Het is goed mogelijk dat het werkelijk aantal besmette koeien al veel hoger is dan deze zes, maar dat een deel van deze koeien geen ziekteverschijnselen laat zien omdat voldoende weerstand is opgebouwd door de vaccinatie.

Ik heb onlangs een webinar gevolgd van de GD over blauwtong. Daar lieten ze een foto zien van een klauw die er compleet vanaf gevallen was. De dierenarts vertelde dat hij een paar dagen geleden op een niet-gevaccineerd bedrijf een koe had geëuthanaseerd bij wie alle klauwen loslieten. In vergelijking met dit soort horrorverhalen valt het bij mij hard mee. Een paar dagen wat pijnlijk lopen en daarna gaat het met het lopen wel weer goed.

We moeten een objectief oordeel kunnen vormen over de zin of onzin van vaccinatie

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen (OV)

Van boeren die niet hebben gevaccineerd hoor ik dat degenen die dit wel hebben gedaan meer last hebben van blauwtong op hun bedrijf. En van boeren die wel hebben gevaccineerd hoor ik dat boeren die dit niet hebben gedaan er meer last van hebben.

Wat de waarheid is kan ik moeilijk inschatten. Het lijkt mij een mooie taak voor de GD om uit te zoeken hoe groot het verschil in de ernst van de ziekte is tussen wel- en niet-gevaccineerde bedrijven. Het aantal doodmeldingen in het I&R zou hier ook een aanwijzing voor kunnen zijn. Dan kunnen wij een objectief oordeel vormen over de zin of onzin van vaccinatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    10 %
  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
Meer weer