Volledig afschermen bedrijf verplicht bij Afrikaanse varkenspest

Een hekwerk rond het bedrijf en een bioveiligheidsplan voor elke locatie met varkens zijn noodzakelijk. Deze Europese verplichting geldt als het bedrijf vanwege Afrikaanse varkenspest in een beperkingsgebied komt te liggen. Feitelijk betekent dit dat ondernemers dit nu al moeten regelen.

Volledig+afschermen+bedrijf+verplicht+bij+Afrikaanse+varkenspest
© Varkens Archief

Vanwege recente uitbraken van Afrikaanse varkenspest in de Duitse deelstaat Hessen is er onlangs in een webinar op gewezen dat de Europese Unie (EU) een versterkt bioveiligheidsplan verplicht stelt bij besmettingen onder gehouden varkens of wilde zwijnen. Deze verplichting geldt voor elke locatie met varkens, zowel een locatie met een paar hobbyvarkens als een professioneel bedrijf met duizenden varkens. De EU heeft de uitzondering die er was voor kleine bedrijven in maart 2023 afgeschaft.

Omdat het Europese regels betreft, gelden ze direct vanaf het moment dat er een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Nederland zou zijn. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als varkenshouders bij een uitbraak niet aan de regels voldoen, dan treedt de NVWA handhavend op.


Veekerende afrastering

Een belangrijk onderdeel in het versterkte bioveiligheidsplan is dat contact tussen gehouden varkens en wilde zwijnen moet worden voorkomen. Dit houdt onder meer in dat er een veekerende afrastering moet zijn van de bedrijfsgebouwen en de gebouwen of plekken waar voer, strooisel of kadavers worden bewaard. De muren van de stal vormen een veekerende afrastering, maar tussen de gebouwen, rondom de voeropslag, strooiselopslag, kadaveropslag en dergelijke moet een hekwerk komen dat bestand is tegen wilde zwijnen.

Voor buiten gehouden varkens is een dubbel hekwerk nodig, omdat er anders toch contact kan zijn tussen wilde zwijnen en gehouden varkens.


Bezoekers en medewerkers

Verder heeft elke varkenshouder of hobbyvarkenshouder een bioveiligheidsplan nodig dat is goedgekeurd door de bevoegde autoriteit. Daar hoort onder andere bij welke procedures er zijn om insleep via bezoekers en medewerkers te voorkomen. Daaronder vallen ook procedures voor het meenemen van levensmiddelen en een verbod op het houden van varkens door medewerkers.

In het plan staat verder hoe de schone en vuile ruimtes zijn ingericht en van elkaar zijn gescheiden en welke procedures er zijn voor reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer