USDA rekent op groter tarweaanbod uit Oekraïne

Een goede oogst in de Verenigde Staten had in de afgelopen weken een drukkend effect op de tarweprijs. Dit stokje lijkt nu te worden overgenomen door Oekraïne, blijkt uit de nieuwe raming van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) in het maandelijkse Wasde-rapport.

USDA+rekent+op+groter+tarweaanbod+uit+Oekra%C3%AFne
© Haijo Dodde

De oogstprognose van deze maand wijst uit dat de tarweproductie in de Verenigde Staten minder sterk toeneemt dan eerder werd verwacht. Statistici houden rekening met iets minder dan 54 miljoen ton. Dat is 700.000 ton minder dan vorige maand werd ingeschat. De productie blijft wel aanzienlijk groter dan de 49 miljoen ton van vorig jaar.

Ook de tarweproductie in de Europese Unie is omlaag bijgesteld. Minder zon en regenachtig weer hebben vooral in Frankrijk geleid tot kleinere opbrengsten en een mindere kwaliteit. Het resulteert in een verlaging van 2 miljoen ton tot een tarweproductie van 128 miljoen ton. Vorig jaar haalde de Europese Unie 135 miljoen ton tarwe binnen.



De kleinere oogsten in de Verenigde Staten en de Europese Unie worden gecompenseerd door een hogere oogstverwachting in Oekraïne. Het USDA verhoogt de raming voor dat land met 2,1 miljoen ton naar 21,6 miljoen ton. Deze bijstelling vloeit voort uit gegevens van het statistiekbureau in Oekraïne dat aangeeft dat de oppervlakte die dit jaar wordt geoogst, groter uitvalt dan eerder is voorspeld.

Het binnenlandse verbruik in Oekraïne is voor het komende seizoen ook verhoogd, maar de verwachting is dat er 1 miljoen ton extra overblijft voor de export. Daarmee neemt de hoeveelheid tarwe die beschikbaar is voor export toe tot 14 miljoen ton.


Stevige concurrentie

Hoewel Rusland en Oekraïne dit jaar bij elkaar zo’n 11 miljoen ton minder tarwe voor export beschikbaar hebben, rekent de handel op stevige concurrentie voor de Europese Unie vanuit het Zwarte Zeegebied. Nu is dat al merkbaar bij inschrijvingen op aanvragen uit Noord-Afrikaanse landen. Oekraïne legt de scherpste aanbiedingen in de markt.


Handelaren kijken meer naar wat Rusland doet. Uit die hoek zou een mogelijke verhoging van de prijzen kunnen komen. Begin deze maand waren in Rusland prijsverhogingen als gevolg van een toenemende vraag van exporteurs. De sterkste prijsverhogingen sinds mei, constateert marktanalysebureau SovEcon.

Daarbij wordt opgemerkt dat het maar zeer de vraag is of deze prijsstijging doorzet. Het marktanalysebureau baseert dit vermoeden op de moeilijke financiële situatie van de boeren. Dit kan leiden tot meer druk vanuit aanbieders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer