'Reken organische mest op tarwestoppel goed mee'

Nu een groot gedeelte van de wintertarwe in het zuidwesten van Nederland is gedorst, is het aantrekkelijk om drijfmest uit te rijden, stelt CZAV. Mits er voldoende bemestingsruimte is. Volgens de landbouwcoöperatie zijn ook andere organische mestsoorten interessant.

%27Reken+organische+mest+op+tarwestoppel+goed+mee%27
© Koos v.d. Spek

CZAV geeft aan dat het lastig te bepalen is in hoeverre de organische mest valt mee te tellen in de bemesting van een volggewas. Wel is het in ieder geval van belang om de organische fractie van mest zo goed mogelijk mee te nemen. Dat wordt volgens de organisatie vaak vergeten en dus niet meegerekend. 'Meestal rekenen telers met de minerale fractie waar de gewassen in het lopende seizoen nog wat aan hebben.'

Volgens de landbouwcoöperatie komt bij rundveedrijfmest ongeveer de helft van de bemestende waarde uit de organische fractie. Wanneer je dit nu op de tarwestoppel zal uitrijden, komt slechts 20 procent tot 1 november vrij. Bij vaste rundveedrijfmest gaat het om ongeveer 25 procent.

'Die overige 75 tot 80 procent is niet verloren, maar komt de teeltseizoenen daarna beschikbaar. Hier houden akkerbouwers te weinig rekening mee', stelt CZAV.


Bemesting optimaliseren

De organisatie is van mening dat het van belang is om bemesting te optimaliseren vanwege strenger wordende bemestingsregels. Een van de sleutels ligt bij het beter meerekenen van organische mest. Wel is volgens CZAV de grond ondanks de droge periode afgelopen week op veel plekken nog behoorlijk nat.


Een tarwestoppel leent zich er normaal gesproken goed voor om een bewerking uit te voeren met een woelpoot, om een storende laag te doorbreken. Maar nu is het mogelijk verstandig even te wachten tot de grond beter is opgedroogd. Versmeren van de ondergrond en het erger maken van de situatie ligt op de loer bij het werken onder nattere omstandigheden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer