Amerika stuwt tarweproductie op

In de Verenigde Staten (VS) valt het tarweareaal groter uit dan eerder ingeschat. Bovendien zijn de opbrengsten ook nog eens hoger. Dat zijn direct de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe oogstramingsrapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw. De uitkomsten zorgden voor prijsdalingen op de termijnmarkt in Chicago.

Amerika+stuwt+tarweproductie+op
© Haijo Dodde

Het Amerikaanse ministerie USDA verlaagde zijn indicatie van de telersprijs voor de Amerikaanse telers dit seizoen met meer dan 10 procent naar omgerekend 192 euro per ton. De afzet van tarwe op basis van het meest verhandelde septembercontract op de termijnmarkt in Chicago ligt daar voorlopig nog onder, met een prijs die 12 juli daalde naar omgerekend 185 euro per ton.

De termijnverkoop van tarwe op basis van levering in december schommelt zo rond het prijsniveau dat USDA voor ogen heeft als gemiddelde telersprijs dit seizoen. Heel veel ruimte naar boven is er voorlopig ook niet, want het meicontract daalde vrijdag naar omgerekend 208 euro per ton.

In het julinummer van het maandelijkse Wasde-rapport verhoogde USDA de wereldwijde oogstraming van tarwe met 5,44 miljoen ton naar 796 miljoen ton. Daarmee valt de oogst volgens het Amerikaanse ministerie 1 procent hoger uit dan afgelopen jaar. In de cijfers van USDA stijgt de tarweproductie daarmee naar een nieuw record.

Belangrijkste wijziging ten opzichte van een maand geleden betreft de tarweproductie in de VS. Daarnaast vallen de beginvoorraden volgens de nieuwe inschatting ook iets hoger uit. Daarmee stijgt de totale beschikbaarheid aan tarwe dit seizoen in de VS naar bijna 74 miljoen ton. Hoewel de Amerikaanse export en het lokale tarweverbruik in dat land ook toenemen, is het vooral de eindvoorraad die naar boven is bijgesteld.

Niet alleen in de VS zijn de omstandigheden beter dan verwacht. Ook in Canada verloopt de groei gunstiger dan eerder ingeschat. USDA heeft zijn verwachtingen voor dat land met 1 miljoen ton verhoogd naar 35 miljoen ton beschikbare tarwe. Een deel daarvan zal bijdragen aan een grotere uitvoer, maar ook de Canadese voorraden zullen iets toenemen.

Tarweconsumptie stijgt naar 800 miljoen ton

De wereldwijde consumptie van tarwe neemt volgens USDA iets toe en bereikt volgens deze cijfers voor het eerst een niveau van 800 miljoen ton. In zo’n tien jaar tijd is het wereldwijde verbruik aan tarwe dan 100 miljoen ton gestegen. China is de grootste consument met een totale hoeveelheid van naar schatting 151 miljoen ton in 2024-2025. Op de tweede plaats staat India met 113 miljoen ton, vlak daarachter volgt de EU met een verbruik van zo’n 110 miljoen ton.

De grootste afzet naar veevoer vinden we in de EU, met in totaal bijna 45 miljoen ton. China staat bij het tarweverbruik in veevoer op de tweede plaats, met 33 miljoen ton. Rusland stopt 16 miljoen ton tarwe in veevoer.

De Russen zijn wel de grootste exporteur van tarwe in de wereld. Komend seizoen schat USDA de Russische tarwe-export op 48 miljoen ton. Dat is 7,5 miljoen ton minder dan het recordexport in het afgelopen jaar. Dat heeft te maken met de aanzienlijk kleinere oogst die de Russen dit jaar verwachten.

Droogte en vorst hebben flinke schade veroorzaakt in de Russische tarwe. Een deel van die schade kon nog worden ingehaald door het inzaaien van zomergraan, op plaatsen waar de tarwe is uitgevroren. Toch zakt de oogstraming van Russische tarwe naar zo’n 83 miljoen ton. Diverse marktbureaus dachten aanvankelijk dat de productie nog verder zou dalen, maar langzamerhand stellen zij hun verwachtingen weer bij naar boven. De Russen blijken toch nog een deel van de schade te kunnen repareren met het inzaaien van zomertarwe.

Noord-Afrika grootste importeur

De grootste tarwe-importeur is Noord-Afrika. Die landen importeren dit seizoen zo’n 31,4 miljoen ton tarwe, denkt USDA. Dat is bijna 1 miljoen ton meer dan afgelopen jaar. Dat is vooral toe te schrijven aan de voorraden die aan het begin van dit seizoen toch kleiner zijn dan een jaar geleden. Bovendien valt de productie naar verwachting een fractie lager uit dan in 2023.

Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten zijn ook belangrijke importeurs van tarwe. Zuidoost-Azië koopt met een import van 27,4 miljoen ton waarschijnlijk iets minder tarwe op de wereldmarkt dan afgelopen jaar. Dat geldt ook voor het Midden-Oosten, waar de invoer volgens de huidige inschattingen daalt naar 19,3 miljoen ton. De Europese import daalt volgens de raming, ondanks een geringere lokale productie, naar 10 miljoen ton.

Hoewel de tarweproductie naar een nieuw record stijgt, verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw dat de tarwevoorraden voor het vijfde achtereenvolgende jaar kleiner worden. Eind juni 2020 stegen de wereldvoorraden aan tarwe naar bijna 300 miljoen ton. Aan het eind van dit seizoen (30 juni 2025) zijn de voorraden geslonken tot 257 miljoen ton. De verhouding tussen voorraad en consumptie daalt daarmee naar 32 procent. In 2020 lag de piek bijna op 40 procent.

Meer dan de helft van de tarwevoorraden hebben een plek in China. De verhouding tussen voorraad en tarweverbruik ligt daar volgens USDA op bijna 90 procent. Dat betekent dat de voorraden groot genoeg zijn om het bijna een jaar uit te kunnen zingen wat tarwe betreft. In de rest van de wereld ligt de zogenoemde voorraad-tot-gebruiksratio op minder dan 19 procent. In de Europese Unie daalt dit kengetal door een geringere productie en daardoor afnemende voorraden tot 10 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer