Zonnig lenteweer trekt mensen massaal de kas in
De 47ste editie van Kom in de Kas trok afgelopen weekend veel bekijks. Gedreven door het zonnige lenteweer besloten 145.000 mensen de hort op te gaan en een kijkje te nemen achter de schermen bij een van de 105 glastuinbouwbedrijven, verspreid over 16 regio's in Nederland. In de regio Maasroute Limburg openden zes tuinders hun deuren. Nieuwe Oogst bezocht er twee.

Eigenaar Marcel Dings van Brookberries in het Noord-Limburgse Belfeld kijkt terug op een 'heel mooie dag'. Hij schat dat zondag enkele duizenden bezoekers zijn aardbeienkas hebben bezocht in het kader van het grootste publieksevenement in de glastuinbouw.
'De bezoekers vinden het bijvoorbeeld mooi om te zien dat er bij ons veel aandacht is voor biologische gewasbescherming. Alleen waar nodig corrigeren we met chemie. Daarnaast kregen we veel vragen over hoe het teeltproces eruitziet en wat voor ons het belang is van extra CO2-toediening in de kas.'

Wie door de grote kas van Brookberries loopt, valt het op dat de verschillende aardbeienrassen in diverse groeistadia er gezond bij staan. Van het ras Sonsation hangt een indrukwekkende hoeveelheid vruchten van goede kwaliteit aan de planten. De knalrode, plukrijpe aardbeien trokken dan ook massaal de belangstelling van de bezoekers.
Op het bedrijf is er een warmtekrachtkoppeling (wkk) aanwezig en er liggen zonnepanelen op de daken van de loodsen. Brookberries maakt gebruik van ledverlichting, waardoor het mogelijk is een deel van de opgewekte stroom terug te leveren aan het net. De dubbele energieschermen zorgen ook voor energiebesparing.

Een goede uitleg over het energiemanagement is volgens Dings belangrijk voor het verhaal naar buiten. Kom in de Kas leent zich hier uitstekend voor. 'We willen graag aan de maatschappij laten zien dat de glastuinbouw een hightechsector is, waarbij de teelt tot in detail kan worden gereguleerd', zegt de ondernemer.
Het totaalareaal van Brookberries beslaat 30 hectare aan aardbeien verdeeld over vijf locaties rondom Venlo. Het bedrijf teelt jaarrond aardbeien met 15 fulltimemedewerkers, 2 parttimers en 80 tot 250 uitzendkrachten.
Ondanks dit grote personeelsbestand benadrukt Dings dat het telen van aardbeien onder glas meer is dan 'alleen werken met de handjes'. 'Er liepen hier zondag genoeg potentiële medewerkers rond, ik hoop dat we die hebben kunnen enthousiasmeren voor een leuke baan.'
Bij boomkwekerij Coonen in het Noord-Limburgse Baarlo, een kilometer of 15 verderop, liep het zondagmorgen ook al vlot vol met bezoekers. Aan beide kanten van de toegangsweg stonden auto's geparkeerd. Hoeveel mensen er precies waren, vindt mede-eigenaar Richard Coonen lastig in te schatten. Net als Dings blikt hij met een positief gevoel terug op Kom in de Kas.

'We hebben veel oprecht geïnteresseerde mensen over de vloer gehad', stelt Coonen, die zijn personeel prijst. 'We zitten nu in een piek wat betreft de uitlevering van planten. Zonder de goede hulp van onze medewerkers hadden we het niet voor elkaar gekregen om alles op tijd klaar te maken voor Kom in de Kas.'
Bij boomkwekerij Coonen trok vooral de oppotmachine de aandacht. Terwijl de machine in werking was, werd aan de bezoekers verteld dat het sierteeltbedrijf toewerkt naar een potgrondmengsel met zo min mogelijk veen.
Volgens Coonen kwamen er veel vragen over de containermulch. Deze laag wordt door de machine bovenop de gevulde potten gestrooid. De mulch is een milieuvriendelijke afdekking van naaldhout uit duurzaam beheerde bossen, om de groei van algen en onkruid te voorkomen.

Tijdens de rondgang door de kas en over het containerveld was te zien dat het Limburgse bedrijf van in totaal 21 hectare een breed assortiment aan sierheesters heeft. Coonen vermeerdert zelf jaarrond 800 verschillende soorten bladhoudende en -verliezende sierheesters. In totaal worden met 18 fulltimers, 8 parttimers, 8 uitzendkrachten en 35 scholieren jaarlijks 2 miljoen planten vermeerderd.
Met het stekken, zaaien, scheuren en enten van sierheesters, het oppotten van de jonge planten, verzorgen van het gewas, snoeien en klaarmaken van de bestellingen heeft Coonen een arbeidsintensief bedrijf. Toch wordt er wel degelijk geïnvesteerd in mechanisatie. Zo worden met een zelfgebouwde machine in het seizoen regelmatig de planten gemaaid. Dit zorgt voor de vorming van nieuwe zijtakken en een mooie vertakte plant.

Verder zorgen zonnepanelen op het dak voor de energievoorziening en investeerde Coonen recent in een warmtepomp. In de vermeerderingskas wordt gebruikgemaakt van ledverlichting om in donkere periodes de dagen te verlengen. Een gedeelte van de kas is voorzien van bodemwarmte om het bewortelingsproces te versnellen.
Publieksevenement bestaat sinds 1977
Kom in de Kas is het grootste publieksevenement in de Nederlandse glastuinbouw en wordt mede mogelijk gemaakt door GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Interpolis, Sazas, Glastuinbouw Nederland, Bloemenbureau Holland en Plantion. Sinds 1977 presenteert Kom in de Kas de glastuinbouw aan het grote publiek als een toekomstgerichte en professionele sector.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X117R (HA) #692762
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (HG) #518050
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350 (LH) #692274
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z515E ZEROTURN (WD) #692993
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Dinsdag14° / 1°5 %
-
Woensdag14° / 3°10 %
-
Donderdag13° / 6°15 %