Koolzaadprijzen flink omlaag

De koolzaadprijzen hebben deze week een forse tik gekregen van de dalende olieprijzen. Ook lokaal is sprake van lagere prijzen deze week.

Koolzaadprijzen+flink+omlaag
© Job Hiddink

Op de graanbeurs in Groningen daalde de notering voor koolzaad deze week met 5 euro naar 460 euro per ton. Daarmee ligt de notering wel 15 euro hoger dan in dezelfde week vorig jaar. In 2022 werden onder invloed van de Russische inval in Oekraïne extreem hoge prijzen genoteerd van 670 euro per ton.

Op de termijnmarkten is het prijsverval deze week groot. De beurs in Parijs noteerde begin deze week nog onder de notering die in Groningen tot stand is gekomen. Oorzaak is een aandelencrisis als gevolg van de vrees voor een recessie in de Verenigde Staten. Vooral de aandelenbeurs in Japan ging onderuit, maar ook de andere beurzen gingen stevig omlaag.



De olieprijs stond ondanks de spanningen in het Midden-Oosten al een tijdje onder druk. Dat was vooral vanwege een geringe vraag uit China. Vrees voor een recessie in de Verenigde Staten deed de olieprijs begin deze week verder dalen naar 76 dollar per vat Brent-olie.

Daar heeft de koolzaadprijs ook flink last van. Ineens ging er bijna 20 euro van de prijs af en zakte het novembercontract op de beurs in Parijs naar 453,75 euro per ton. Dinsdag krabbelde de olieprijs iets op, maar herstel bleek nog niet weggelegd voor de koolzaadprijzen. Aan het begin van de middag stond de koers nog 2 euro lager dan maandag op 451,75 euro per ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer