Hogere opbrengsten in rassenproef koolzaad bij SPNA

De opbrengsten van de rassenproef voor winterkoolzaad op de locatie Ebelsheerd van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) in het Groningse Nieuw Beerta zijn dit jaar met 4,12 ton per hectare gemiddeld hoger dan vorig jaar.

Hogere+opbrengsten+in+rassenproef+koolzaad+bij+SPNA
© Marcel Berendsen

De onderzoeksinstelling meldt dat de oogst van de vijf proefrassen eind vorige week onder goede omstandigheden is uitgevoerd. De opbrengsten variëren van 3,88 ton tot 4,29 ton per hectare. Vorig jaar berekende SPNA de gemiddelde opbrengst uiteindelijk op 3,75 ton per hectare.

Het koolzaadras met de hoogste opbrengst dit jaar is LG Austin van kweekbedrijf Limagrain. SPNA stelt dat de opbrengstverschillen tussen de rassen niet significant zijn. Bij LG Austin is de olieopbrengst vastgesteld op 2,05 ton per hectare. Dit resulteert in een oliegehalte van 47,7 procent. Dit is vrijwel gelijk aan het gemiddelde oliegehalte in de rassenproef. Het ras DSV Cognac heeft dit jaar met 48,8 procent het significant hoogste oliegehalte.

Voor komend jaar wil SPNA het rassenonderzoek opnieuw een vervolg geven. De onderzoeksinstelling vraagt aan zaadfirma's en kweekbedrijven om nieuwe veelbelovende rassen hiervoor aan te melden. De nieuwe rassen worden onder meer vergeleken met de teeltresultaten van twee standaardrassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer