Koolzaad noteert fractie hoger dan vorig jaar

De prijzen van koolzaad liggen momenteel iets boven het niveau van een jaar geleden. Zo noteert de Graanbeurs in Groningen 465 euro per ton, wat 5 euro hoger is dan een jaar geleden.

Koolzaad+noteert+fractie+hoger+dan+vorig+jaar
© Koos van der Spek

Op de termijnmarkt in Parijs worden voor levering in november prijzen van net boven de 500 euro per ton genoteerd. Dat is iets hoger dan vorig jaar op een vergelijkbaar moment. Toen lag de prijs op circa 480 euro per ton. Levering in augustus noteert nu 490 euro per ton. Ook dat is hoger dan vorig jaar, zo'n 20 euro.

De hogere prijzen worden gesteund door tegenvallende opbrengsten in de Europese Unie. Gemiddeld vallen de opbrengsten 2 procent lager uit dan vorig jaar. Ook ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is een daling zichtbaar. Gewasmonitoringscommissie JRC van de Europese Commissie raamt de opbrengst in de Europese Unie op 3,1 ton per hectare.


Lage opbrengsten in Frankrijk

Tegenvallers zijn er vooral in Frankrijk, Tsjechië, Hongarije en Ierland. Frankrijk haalt de 3 ton dit jaar niet, denkt de commissie. Voorlopig houdt ze de opbrengst voor koolzaad in Frankrijk op 2,94 ton per hectare. Dat is 10 procent onder het vijfjarig gemiddelde.

Tsjechië en Hongarije haalden vorig jaar mooie opbrengsten van het land. Dat zit er dit jaar niet in. In vergelijking met vorig jaar daalt de opbrengst in Hongarije met 17 procent. Dat is ook ruimschoots onder het gemiddelde niveau van de afgelopen jaren. Dat geldt ook voor Tsjechië, waar de opbrengst net boven de 3 ton per hectare uitkomt (-11 procent).

Het omgekeerde is het geval in Spanje. Daar waren de opbrengsten vorig jaar ronduit slecht. Dit jaar wordt een oogst van bijna 2,5 ton per hectare verwacht. Dat is 16 procent hoger dan de gemiddelde oogst van de afgelopen jaren.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer