Aantal blauwtongbesmettingen binnen schapenbedrijven loopt snel op

Het aantal blauwtongbesmettingen binnen schapenbedrijven is de afgelopen weken snel gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO). Dit ging veel sneller dan eind vorig jaar. Ondertussen is het aantal bedrijven met geregistreerde blauwtongbesmettingen de afgelopen dagen verder toegenomen.

Aantal+blauwtongbesmettingen+binnen+schapenbedrijven+loopt+snel+op
© Johan Wissink

In de afgelopen weken is het aantal dieren dat besmet is op besmette schapenbedrijven fors gestegen, meldt de NSFO op basis van een enquête. 'Een aantal bedrijven ging vorige week al richting de 100 procent. Mogelijk komt dit doordat er veel knutten zijn. Een andere optie is dat veel knutten besmet zijn', stelt Reinard Everts, dierenarts en algemeen directeur van de NSFO.

Everts signaleert dat vorig jaar voor sommige bedrijven het hele seizoen nodig was om op die 100 procent te komen. Nu is dit al in een paar weken. Het zorgt ervoor dat mensen extra veel werk hebben, zegt de dierenarts. 'Wanneer je enkel zieke dieren hebt, heb je de handen vol aan de verzorging.'

Er zijn weliswaar ook dieren die een lichte infectie doormaken. Dat is maar een beperkt deel, blijkt uit dit onderzoek. 'Er is maar een laag percentage herstelde dieren. Dat is een aanwijzing voor het feit dat zieke dieren ernstig ziek, langer dan twee dagen, of zelfs zeer ernstig ziek kunnen zijn. In dat laatste geval gaat het om minimaal zeven dagen', legt Everts uit.


Sterftes lopen op

Ondertussen loopt het aantal sterftes op. 'Terwijl er schommelingen zijn tussen bedrijven, is het gemiddelde percentage van zieke dieren dat sterft ongeveer 10 procent. Wanneer het aantal besmette dieren op een bedrijf snel toeneemt, zie je ook een stijging van het aantal sterfgevallen. Bij tweehonderd besmette dieren gaat het toch om twintig sterftes', zegt Everts.

De dierenarts verwacht dat bij besmette bedrijven zomaar binnen twee maanden alle dieren besmet kunnen zijn. 'Dan is het goed dat er is gevaccineerd, gelet op hoe snel het blauwtongvirus om zich heen grijpt. Dit zou je niet willen meemaken in een ongevaccineerde populatie. Dan zou het aantal ernstig zieke en zeker dode dieren vele malen groter zijn.'


Vruchtbaarheid

Een aandachtspunt is daarbij de vruchtbaarheid van de rammen die ziek zijn geweest. 'Door de koorts gaan de spermacellen kapot. Het duurt zes tot acht weken voordat een ram weer goed sperma produceert. Dit kan een groot effect hebben op het dekseizoen. Dat begint voor veel schapenhouders in september', zegt Everts.

Ondertussen is het aantal blauwtongbesmettingen verder gestegen, zo blijkt uit de actuele blauwtongkaart van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Maandag stond de teller op 1.722 besmette bedrijven, waarvan 1.205 positief getest. De overige 517 zijn klinisch positief. Donderdag stond de teller nog op 1.408 in totaal. Een week eerder, de laatste donderdag van juli, lag het totaal nog op 791.

Downloads
blauwtong5-8-2024

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer