Bijna achthonderd uitbraken van blauwtong

Het aantal uitbraken van blauwtong bij schapen en runderen is gestegen naar 791. Daarvan zijn 593 besmettingen aangetoond met een PCR-test en 198 op basis van klinische verschijnselen.

Bijna+achthonderd+uitbraken+van+blauwtong
© Twan Wiermans

Op de kaart, die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nu twee keer per week updatet, is te zien dat de meeste uitbraken van blauwtong nog steeds in het oosten, zuidoosten en zuiden van Nederland worden gevonden. Verspreid in het midden en westen van het land zijn ook enkele uitbraken, ook in het gebied waar vorig jaar september de eerste blauwtonguitbraken werden ontdekt.

De Gelderse regio Achterhoek is vooral in het grensgebied met Duitsland zwaar getroffen. Verder zijn in Overijssel veel uitbraken, net als in het oosten van Noord-Brabant en de hele provincie Limburg. De meeste uitbraken zijn in de gebieden waar vorig jaar weinig besmettingen waren. Mogelijk komt dit omdat hier nog weinig runderen zijn met antistoffen, opperde dierenarts Reinard Everts vorige week.


In België zijn dit jaar 42 uitbraken van blauwtong, waarvan het overgrote deel bij schapen. De uitbraken zijn vooral in het grensgebied met Noord-Brabant en Limburg.

Duitsland telt dit jaar tot nu toe 768 uitbraken van blauwtong, die door het Friedrich Loeffler Instituut zijn bevestigd. Met 647 uitbraken zit het grootste deel van de uitbraken in de deelstaat Noordrijn-Westfalen die aan Overijssel, Gelderland en Limburg grenst. In het noordelijker gelegen Nedersaksen zijn 111 uitbraken gemeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer