Ruim 1.400 besmettingen met blauwtong

Het aantal klinisch positieve en getest positieve besmettingen met blauwtong is gestegen tot 1.408. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in haar halfwekelijkse update van donderdag 1 augustus.

Ruim+1%2E400+besmettingen+met+blauwtong
© Twan Wiermans

De aantallen zijn uitgesplitst naar klinisch positief en PCR-positief. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen zonder dat dit verder is onderzocht in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd.

Het aantal klinisch positieve besmettingen met blauwtong is sinds maandag opgelopen van 245 naar 364. De hoeveelheid positief geteste gevallen steeg van 849 op maandag naar 1.044 op donderdag. Op de laatste donderdag van juli lag het totaal nog op 791, waarvan 593 positief waren getest en 198 zijn genoteerd op basis van klinisch positieve verschijnselen.


Vooral in zuiden en oosten

De meeste uitbraken van blauwtong zijn nog steeds in het oosten, zuidoosten en zuiden van Nederland. Verspreid in het midden en westen van het land zijn ook enkele uitbraken, ook in het gebied waar vorig jaar september de eerste blauwtonguitbraken werden ontdekt.

Royal GD meldt dat het ziektebeeld van blauwtong type 3 bij schapen en runderen dit jaar anders is dan de tijdens de blauwtongepidemie in 2023.

Downloads
Kaart-01-08-2024

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer