Blauwtongvirus hetzelfde als vorig seizoen

Het blauwtongvirus dat voor de huidige uitbraken van blauwtong zorgt, is hetzelfde virus dat vorig jaar werd gevonden. Dit is dan ook geen reden dat de vaccins minder goed zouden werken.

Blauwtongvirus+hetzelfde+als+vorig+seizoen
© Twan Wiermans

De genetische analyse van het blauwtongvirus is uitgevoerd door Wageningen Bioveterinary Research, onderdeel van Wageningen University & Research, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Bij de analyse zijn alle genen, ook degene die coderen voor de viruseiwitten, in kaart gebracht. 'Ons onderzoek wijst uit dat het blauwtongvirus type 3 (BTV-3) dat in 2024 in het veld wordt gevonden, voor 99,9 procent identiek is aan het BTV-3-virus dat we in september/oktober 2023 vonden', zegt onderzoeker Marc Engelsma van Wageningen Bioveterinary Research.

Voor het immunogene viruseiwit is de overeenkomst tussen het virus dat in september 2023 werd vastgesteld en het virus dat in juni 2024 de kop opstak, zelfs 100 procent. Engelsma: 'Dit immunogene eiwit wordt herkend als lichaamsvreemd. Het immuunsysteem maakt antistoffen tegen dat eiwit en probeert zo het virus op te ruimen. Vaccins zijn bedoeld om dit proces te stimuleren of te versnellen. De BTV-3-vaccins die zijn toegelaten, zijn gebaseerd op afgedood BTV-3 dat ook dit eiwit bevat. Dus op basis van deze genetische analyse stellen we vast dat er geen veranderingen in het virus zelf zijn die een negatieve invloed kunnen hebben op de werking van de gebruikte vaccins.'


Vaccins verminderen verschijnselen

De toegelaten BTV-3-vaccins kunnen niet voorkomen dat een schaap of rund besmet raakt met BTV-3. Wel verminderen ze de hoeveelheid virus in het dier en de ziekteverschijnselen bij besmette dieren. Dit staat ook beschreven in de dossiers die zijn ingediend voor de toelating voor gebruik van de vaccins

Dat er dan toch dieren zijn met heftige verschijnselen en er ook uitval is, heeft mogelijk te maken met het feit dat het huidige BTV-3 ziekmakender is dan het BTV-8-virus in 2006. Voor de BTV-3-vaccins die op een vergelijkbare manier zijn ontwikkeld als het de BTV-8-vaccins, is het door het ziekmakender effect toch lastiger is om dezelfde bescherming te krijgen. Op basis van de gegevens die nu beschikbaar zijn, lijkt vaccinatie de verschijnselen wel te beperken. Het aantal sterfgevallen bij uitbraken van blauwtong ligt flink lager dan vorig jaar. Toen overleefden drie van de vier schapen de BTV-3-besmetting niet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer