BBB en VVD: 'Zuid-Holland is geen habitat voor de wolf'

Provincie Zuid-Holland heeft nog geen provinciaal wolvenbeleid. Dat baart BBB en VVD zorgen, nu het aantal incidenten met wolven elders in het land toeneemt. De partijen vragen actie van het provinciebestuur.

BBB+en+VVD%3A+%27Zuid%2DHolland+is+geen+habitat+voor+de+wolf%27
© Vidiphoto

De partijen hebben maandag schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Aanleiding zijn recente incidenten met wolven elders in het land. Zo werden vorige week nabij Ede nog ruim veertig schapen doodgebeten door een wolf en in het Utrechtse Leusden raakte onlangs een kind gewond na een incident met een wolf.

In Zuid-Holland is vooralsnog geen wolf aanwezig, maar BBB-Statenlid Heidi Looy en haar VVD-collega Gezina Atzema achten de kans reëel dat dit binnen afzienbare tijd gaat gebeuren. Daarom is het volgens hen hoog tijd dat Zuid-Holland het interprovinciaal wolvenplan verankert in eigen provinciaal beleid. 'Op dit moment beschikt Zuid-Holland nog niet over verordeningen of beleidsregels waarin op de mogelijke intrede van de wolf wordt geanticipeerd en dat baart ons zorgen', aldus de vragenstellers.


Overleg met experts

De twee Statenleden vragen aan het provinciebestuur of er overleg gaande is met experts en belanghebbenden om tot een effectieve wolvenaanpak te komen. Daarbij gaat het onder meer om de veiligheid van zowel mens als dier, die volgens BBB en VVD goed moet worden gewaarborgd in een provinciaal wolvenplan.

Ook stellen de partijen dat de introductie van de wolf een risico is voor de weidevogelpopulatie, terwijl de Europese Commissie onlangs heeft gesteld dat ons land onvoldoende doet om weidevogels te beschermen. 'Onze provincie investeert in weidevogelbeheer en probeert de populaties te beschermen. Worden met de introductie van de wolf deze investeringen tenietgedaan?' aldus Looy en Atzema.


Afschot

De beide partijen vragen het provinciebestuur ook een visie te geven op een mogelijk lagere beschermingsstatus voor wolven. Dat geluid klinkt in Europees verband steeds vaker. Ook diverse Nederlandse provincies hebben eerder al hiertoe opgeroepen. In Frankrijk wordt afschot van wolven vaker vergund als de bescherming van prooidieren niet realiseerbaar is.

BBB en VVD zien daar in Zuid-Holland ook wel heil in en vragen of Gedeputeerde Staten misschien wat zien in een 'nuloptie', oftewel geen enkele wolf. 'Zuid-Holland lijkt wat betreft bevolkingsdichtheid, recreatie en toerisme geen habitat voor een wolf of wolvenroedel', stellen ze. Een antwoord op de vragen wordt pas na het zomerreces verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer