Wolf blijft gemoederen in Utrecht bezighouden

Provincie Utrecht is in de ban van de wolf. Na het bijtincident met een kind heeft gemeente Leusden een recreatiegebied tot half augustus afgesloten voor bezoekers. Afgelopen weekend zijn in de directe omgeving vier schapen gedood, vermoedelijk door toedoen van een wolf.

Wolf+blijft+gemoederen+in+Utrecht+bezighouden
© M. Berendsen

VVD, BBB en SGP in Utrecht maken zich grote zorgen. De politieke partijen willen van Gedeputeerde Staten weten hoe zij herhaling van incidenten of erger gaan voorkomen. Op dinsdag 16 juli raakte op landgoed Den Treek een kind lichtgewond tijdens een uitje van de buitenschoolse opvang op de Utrechtse Heuvelrug. Volgens een verklaring van de opvang werd het kind licht in de zij gebeten.

Volgens BBB is het afschieten van de 'probleemwolf' de enige optie. 'Deze gebeurtenissen onderstrepen de urgentie om het huidige beleid ten aanzien van de wolf te herzien en te verbeteren. We moeten prioriteit geven aan de bescherming van onze burgers, hun huisdieren en vee', vindt de partij. BBB vindt dat de beschermde status van de wolf verlaagd moet worden.


Noodbevel

Gemeente Leusden heeft inmiddels een noodbevel afgegeven, waarin staat dat de eigenaar het gebied van zo'n 700 hectare niet langer mag openstellen voor bezoekers. Vlak buiten landgoed Den Treek zijn afgelopen weekend vier dode en een aantal gewonde schapen aangetroffen.

Een boswachter vond de dieren in Woudenberg, op een paar kilometer van het landgoed. DNA-onderzoek moet uitwijzen of de wolf de dader is. Op 1 april trof de rentmeester van Den Treek negen dode schapen aan op een weide van het landgoed.

Begin juli is in het gebied ook een hond aangevallen en sindsdien luidde al het advies om viervoeters in het gebied aangelijnd te houden, ook in losloopgebieden. De wolf op het landgoed heeft jongen. Volgens deskundigen heeft het dier deze hond vermoedelijk als bedreiging gezien en de welpen instinctief willen beschermen. De hond is sindsdien spoorloos.

Onderzoek

In 2018 heeft in Nederland de eerste wolf zich gevestigd. De dieren leven sindsdien met name op de Veluwe. In Drenthe zijn ook twee roedels in beeld en ook elders in het land zijn enkele wolven actief, zoals op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg. Uit onderzoek van Kieskompas en persbureau ANP blijkt dat ongeveer een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in ons land thuishoort.

Juist in Utrecht is de weerstand het laagst, gevolgd door Zuid-Holland en Overijssel. In Drenthe vindt meer dan de helft van de mensen dat voor de wolf geen plaats is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer