47 schapen dood bij 'gruwelijke' aanval in Gelderse Vallei

Een wolf heeft waarschijnlijk afgelopen nacht 41 schapen gedood in het Gelderse Ede. De dierenarts moest zes gewonde dieren euthanaseren.

47+schapen+dood+bij+%27gruwelijke%27+aanval+in+Gelderse+Vallei
© Vidiphoto

LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei spreekt van 'gruwelijkheden'. 'Je krijgt hier echt de rillingen van. Zoveel schapen doodgebeten op één avond. Ik spreek veel bezorgde schapenhouders, die thuis met angst zitten. Er moet echt tegen de wolf worden opgetreden', vindt voorzitter Wim Brouwer van LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei.

Dat het zeker om een wolf gaat, moet aan de hand van DNA worden vastgesteld. Het aanvalspatroon en de hoeveelheid gedode schapen wijzen daar wel op.


Blauwtong

Naast de wolvenaanvallen hebben veel schapenhouders al te maken gehad met dode schapen als gevolg van het blauwtongvirus vorig jaar. Dat virus gaat ook nu weer rond. In combinatie met de wolvenaanvallen zorgt dit voor radeloze schapenhouders, aldus Brouwer.

De aanval bij Ede volgt na het eerdere bericht van een kind dat in een natuurgebied in het Utrechtse Leusden is gebeten. In Den Treek, het landgoed waar het kind is aangevallen, geldt nu een noodbevel. Vanwege het gevaar mogen daar geen bezoekers komen.


Terechte zorgen

'Niet alleen schapenhouders, maar veel mensen maken zich zorgen. Kan je kind straks nog wel veilig naar school? Dat zijn terechte en begrijpelijke zorgen', zegt de LTO Noord-bestuurder.


De recente gebeurtenissen onderstrepen de dringende noodzaak van actie tegen de toenemende wolvendreiging. LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei roept de landelijke en provinciale overheden op tot concrete maatregelen om schapenhouders en de bevolking te beschermen.

Brouwer: 'We kunnen niet langer toekijken, terwijl de wolf zoveel leed veroorzaakt. Er moet snel iets gebeuren om de veiligheid van zowel mens als dier te waarborgen.'


Archieffoto van eerder incident. Een dierenarts neemt DNA af na vermoedelijke wolvenaanval.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer