BBB, VVD en SGP in Utrecht bezorgd na incident met wolf en kind

VVD, BBB en SGP in Utrecht maken zich 'grote zorgen' over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. De partijen willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval van dinsdag 16 juli in Leusden. Daarbij waren een wolf en een kind betrokken. Volgens BBB is afschieten van de bewuste wolf de enige optie.

BBB%2C+VVD+en+SGP+in+Utrecht+bezorgd+na+incident+met+wolf+en+kind
© Vidiphoto

Dinsdag raakte een kind lichtgewond dat met de buitenschoolse opvang een uitje maakt op de Utrechtse Heuvelrug. Volgens een verklaring van de opvang werd het kind in de zij gebeten. Volgens deskundigen heeft de wolf welpjes die ze wil beschermen.

De partijen in Gedeputeerde Staten wijzen erop dat het niet de eerste keer is dat er incidenten zijn met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug, hoewel eerder vooral vee werd aangevallen. Onlangs werd in het gebied een aangelijnde hond gebeten en meegenomen door hoogstwaarschijnlijk een wolf. 'Hoeveel incidenten met de wolf moeten nog volgen voordat wordt ingegrepen', stellen BBB, VVD en SGP.

Ze vragen zich af of nu wel kan worden gesproken van een probleemwolf of probleemsituatie. 'Zou een dergelijk incident als zich dinsdag mogelijk heeft voorgedaan, volgens Gedeputeerde Staten voldoende onderbouwing geven voor een vergunning voor het verjagen van de wolf, bijvoorbeeld met paintballkogels?', is een van de vragen waar zij antwoord op willen.


Wolvenwelpen

De wolf is een beschermd dier en mag alleen bij onnatuurlijk gedrag of in een gevaarlijke situatie worden gevangen, verstoord of gedood. Het incident met de hond was volgens deskundigen natuurlijk gedrag en dus geen reden om de wolf te vangen of te doden. De hond zou in de buurt van wolvenwelpen zijn gekomen, waarna een van de ouders aanviel om de jonge wolven te beschermen. De hond is sinds de aanval niet meer gezien.

De provincie plaatste extra waarschuwingsborden in het gebied en adviseert mensen het natuurgebied in de buurt van Leusden voorlopig te mijden. VVD, BBB en SGP vinden dat de omgekeerde wereld. Zij stellen dat de provincie ervoor moet zorgen dat recreatiegebieden veilig zijn en dat inwoners er niet uit moeten worden verjaagd.

Volgens BBB is het nodig om in Nederland de wolf te beheren. Daarom roept ze Gedeputeerde Staten van Utrecht op om samen met andere provincies richting Den Haag en Brussel te trekken en daar te pleiten voor het verlagen van de beschermde status van de wolf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer