Efsa laat waterlinzen toe voor productie en consumptie in EU

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) heeft waterlinzen, ook wel bekend als eendenkroos, officieel goedgekeurd voor de productie en consumptie als verse groente binnen de EU. De goedkeuring is het resultaat van bijna tien jaar onderzoek door Wageningen University & Research (WUR).

Efsa+laat+waterlinzen+toe+voor+productie+en+consumptie+in+EU
© Yuri Wei

Waterlinzen bevatten veel vitaminen en mineralen en hebben op drooggewicht een hoog eiwitgehalte. Daarnaast kan er door de exponentiële groei een hoge opbrengst per hectare mee worden gehaald. De teelt vraagt daarvoor relatief weinig ruimte. Eendenkroos wordt gezien als een gewas dat de impact van klimaatverandering kan verminderen en de druk kan halen van landgebruik.

Om de veiligheid, gezondheidsaspecten en duurzaamheid van waterlinzen voor consumenten aan te tonen, werd een Novel Food-dossier ingediend. Onderzoeker Ingrid van der Meer, initiator en drijvende kracht achter het onderzoek, stelde dat samen met haar onderzoeksgroep van Wageningen Plant Research en collega's van Wageningen Food & Biobased Research op.


Om onder meer aan te tonen dat waterlinzen op een schone en duurzame manier kunnen worden geteeld, werd bij een teler in de kas de teelt opgezet. Om het effect op mensen en de vertering in beeld te brengen, deden de onderzoekers interventiestudies met vrijwilligers.

In het experiment werd vrijwilligers ook gevraagd hoe ze gerechten met waterlinzen vonden smaken, zegt Van der Meer. 'De eerste keer merkten we dat ze nog wat onwennig waren. Misschien kwam dat door de associatie met eendenkroos. Maar na de gewenning gaven ze vrijwel unaniem aan de gerechten lekker te vinden en minstens zo lekker als de gerechten met spinazie.'


Goedkeuring

In juli kwam de bevestiging van Efsa dat waterlinzen als veilig worden gezien. 'Na bijna tien jaar werk gaf dat een enorme ontlading. Nu Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie haar handtekening heeft gezet, zijn waterlinzen definitief opgenomen in EU-wetgeving. Dat maakt de weg vrij voor productie en consumptie op grote schaal. Daar ben ik ontzettend blij mee', zegt de onderzoeker.

De onderzoekstak van WUR werkt met partners aan de doorontwikkeling van het product zelf. Van der Meer: 'We kijken onder meer hoe we waterlinzen kunnen verpakken en bewaren. Een van de opties is om ze te verwerken als diepvriesblokjes, maar je kunt ze ook als versproduct in zakken doen. Aan de mogelijkheden ligt het niet. Het is nu vooral een kwestie van verder oppakken door de voedingsindustrie.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    6° / 0°
    5 %
  • Woensdag
    8° / 2°
    5 %
  • Donderdag
    8° / 0°
    5 %
Meer weer