Varkens in Nood doet aangifte tegen twee varkenstransporteurs

Varkens in Nood heeft aangifte gedaan tegen twee transporteurs van varkens vanwege dierenmishandeling. De dierenwelzijnsorganisatie filmde op meerdere locaties het gebruik van stroomstootapparatuur tijdens het inladen van vrachtwagens. De twee transportbedrijven kregen in januari al een bestuurlijke boete voor vergelijkbare overtredingen in 2022.

Varkens+in+Nood+doet+aangifte+tegen+twee+varkenstransporteurs
© Marcel Berendsen

De aangifte is niet alleen gericht tegen de transportbedrijven, maar ook tegen het bestuur van de bedrijven en de personen die Varkens in Nood heeft gefilmd. Dat is volgens strafrechtadvocaat Marnix van der Werf, die de organisatie bijstaat, omdat het opleggen van bestuurlijke boetes niet als persoonlijke verantwoordelijkheid worden gevoeld. Dat geldt eveneens voor de ernst van de gedragingen. 'Dat blijkt ook wel uit het gemak waarmee de mishandelingen haast achteloos worden gepleegd en uit het feit dat men daar, ook na eerdere boetes, gewoon mee doorgaat.'

De twee transportbedrijven kregen begin dit jaar al een boete van 3.000 euro van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het mishandelen van varkens met stroomstoten in 2022. 'De lage bestuurlijke boetes van de NVWA maken duidelijk geen enkele indruk op deze transporteurs. We zijn nu een paar maanden verder en ze begaan nog steeds dezelfde overtredingen', reageert directeur Frederieke Schouten van Varkens in Nood.


Wet dieren

Volgens de Wet dieren is onnodig pijn of letsel veroorzaken bij dieren strafbaar. Daarom vraagt Varkens in Nood het Openbaar Ministerie (OM) om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar de mishandelingen door de twee transportbedrijven. Schouten vindt het gewelddadige misdrijven tegen weerloze dieren. 'Bestuurlijke handhaving werkt blijkbaar niet bij deze transporteurs. Daarom vragen we om strafrechtelijke vervolging voor dierenmishandeling', licht ze toe.

Het OM heeft de aangifte n behandeling genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer