Geluidsmeting toont rust tijdens kuikentransport aan

Voor een optimaal klimaat tijdens het transport van pluimvee bij extreem hoge en lage temperaturen is de trailer AirCool ontwikkeld. Om het effect hiervan op het welzijn van pluimvee te monitoren, is gebruikgemaakt van een unieke manier van onderzoek: geluidsmonitoring.

Geluidsmeting+toont+rust+tijdens+kuikentransport+aan
© M Berendsen

Hoe is de AirCool ontstaan?

Vier jaar geleden hadden Dick van Ravenshorst van Ravenshorst Transportsolutions en Frank Mandersloot van pluimveetransportbedrijf Mantrans het idee om tijdens het transport van pluimvee actieve koeling te gebruiken om het welzijn van de dieren te verbeteren. Samen met projectmanager Anne-Jo Smits van het Poultry Expertise Centre lukte het om een aanvraag te doen voor de verdere ontwikkeling van dit idee. De aanvraag voor het zogenoemde Cool Poultry Transport-project werd ondersteund door Regio Foodvalley, het ministerie van Landbouw, Avined en Eyes on Animals.


Wat waren de uitdagingen?

Bij de bouw van de eerste trailer in 2022 was de grootste uitdaging om de dieraantallen te behouden en tegelijkertijd actief te koelen. Dat vraagt een goede luchtverdeling die past bij verschillende transportsystemen. Voor de koeling zelf werd eerst gekeken naar CO2 als koelmedium. Omdat de beschikbaarheid hiervan niet konden worden gegarandeerd, is gekozen voor actieve koeling via freon.


Hoe is de luchtverdeling opgelost?

Een goede verdeling van de lucht is essentieel. Daarbij moest rekening worden gehouden met het feit dat het bij pluimvee om gesloten transport gaat. De techniek moest daarnaast passen bij alle diverse soorten en maten containers die bij het vervoer van pluimvee worden gebruikt, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Uiteindelijk is gekozen voor een oplossing waarbij de lucht via een in de zeilen geïntegreerd kanaal op een optimale manier bij de kuikens terechtkomt. Afhankelijk van de omstandigheden is de lucht hiermee 7 tot 10 graden te koelen. Bij lage temperaturen kan juist verwarmd woden. De sturing gaat op basis van buitentemperatuur, inblaastemperatuur en temperatuur van de uitgeblazen lucht.


Waarom is met geluid gemeten?

Om zeker te weten dat het pluimvee er voordeel bij heeft. Daarom is tijdens het transport met behulp van de kennis van het Amerikaanse AudioT het geluid van de dieren gemeten. In het onderzoek zijn de heel specifieke stressgeluiden die pluimvee maakt als ze zich niet prettig voelen, niet gemeten.


Hoe nu verder?

Geluidsmetingen als maat voor dierenwelzijn zijn nog niet vaak toegepast. Om de geluiden beter te kunnen interpreteren, is het nodig om meer transporten te volgen, ook bij extreme omstandigheden. Dit om de resultaten te bevestigen. Voor de AirCool trailer is al ruime belangstelling vanuit Nederland, de Verenigde Staten en Canada.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer