EP stemt in met wet die verplicht om bodems te verbeteren
Het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met een voorstel om de ecologische toestand van de bodem in de Europese Unie (EU) te monitoren en te verbeteren. Doel hiervan is de gezondheid van de bodem verbeteren.
Het Europees Parlement stemde woensdag voor een Wet op de bodemmonitoring, het allereerste specifieke stuk EU-wetgeving over de bodem. Deze wet beoogt het algemene doel om tegen 2050 gezonde bodems te hebben en bevat een samenhangend monitoringskader om duurzaam bodembeheer te bevorderen en verontreinigde locaties te saneren.
De nieuwe wet verplicht de EU-landen om eerst de gezondheid van alle bodems op hun grondgebied te monitoren en vervolgens te beoordelen. De leden van het Europees Parlement stellen een classificatie op vijf niveaus voor om de bodemgezondheid te beoordelen: hoge, goede en matige ecologische toestand en gedegradeerde en ernstig aangetaste bodems. Bodems met een goede of hoge ecologische toestand worden als gezond beschouwd.
Vervuilde locaties
Volgens de Europese Commissie zijn er naar schatting 2,8 miljoen potentieel vervuilde locaties in de EU. De leden van het Europees Parlement steunen de eis om uiterlijk vier jaar na de inwerkingtreding van deze richtlijn een openbare lijst van dergelijke locaties in alle EU-landen op te stellen.
EU-landen moeten ook verontreinigde locaties onderzoeken, beoordelen en opruimen om onaanvaardbare risico's voor de menselijke gezondheid en het milieu als gevolg van bodemverontreiniging aan te pakken. De vervuilers moeten de kosten betalen, in overeenstemming met het beginsel dat de vervuiler betaalt.
Klimaatverandering
Naar schatting verkeert 60 tot 70 procent van de Europese bodems in een ongezonde staat als gevolg van problemen als stadsuitbreiding, lage recyclingspercentages van land, intensivering van de landbouw en klimaatverandering.
Gedegradeerde bodems zijn volgens het Europees Parlement aanjagers van de klimaat- en biodiversiteitscrises. Ook verminderen ze de levering van belangrijke ecosysteemdiensten. Volgens de Europese Commissie kost dat de EU minstens 50 miljard euro per jaar.
De leiders van de Europese lidstaten moeten tijdens de ministerraad nog instemmen met wet om het besluit officieel te bekrachtigen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T8020
2008, P.O.A.
-
Mercedes 814 bj. 1987 vrachtwagen
1987, P.O.A.
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
-
Valtra Q305 trekker
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %