'Melk qua optimale voedingswaarde duurzamer dan alternatieven'
Wie gaat voor een optimale voedingswaarde, kan wat betreft carbon footprint beter voor melk kiezen dan voor veel alternatieven. Sojadrank is hierop soms een uitzondering. De lagere footprint van melk komt doordat voor dezelfde voedingswaarde meer plantaardige drank moet worden geconsumeerd.
Dat concluderen onderzoekers van het lectoraat Duurzame Voedsel- en Zuivelverwerking aan Hogeschool Van Hall Larenstein onder leiding van lector Peter de Jong. Met een nieuwe studie hebben ze bepaald hoe duurzaam voedsel is. Daarbij gaat er ook om hoe voedzaam het voedsel is. 'Je moet de duurzaamheid van voeding relateren aan waarvoor het is bedoeld: de nutriënten voor de consument', zegt De Jong.
Voor deze 'Sustainability Evaluation' is de Nutrient Rich Food (NRF)-score ontwikkeld. Die score geeft inzicht in hoe goed eiwitten en andere nutriënten door het lichaam worden opgenomen. In een vergelijking tussen halfvolle melk en plantaardige dranken zoals haver-, soja- en amandeldrank legt de studie een directe link tussen de voedingswaarde, de milieukosten, de carbon footprint en de prijs in de supermarkt van elk product.
Meer plantaardige drank
Uit deze vergelijking komt naar voren dat voor een optimale voedingswaarde meer plantaardige drank moet worden genuttigd dan melk. Hierdoor leidt dit tot een hogere carbon footprint. Sojadrank komt in de buurt van melk.
Toch concluderen de onderzoekers dat, rekening houdend met de verkoopprijs, het milieu en het nutriëntengehalte, het kiezen van een portie halfvolle melk de optimale keuze blijft. Hierna volgen dranken op basis van soja.
Maatschappelijke kosten
Verrijkte plantaardige dranken op basis van soja, haver en amandelen vertonen een lagere voetafdruk vergeleken met de berekende NRF-scores. 'Maar als we de CO2-voetafdruk omrekenen naar euro's met het emissiehandelssysteem van de Europese Unie en deze optellen bij de detailhandelsprijzen per kilo, dan komt halfvolle melk naar voren als de optie met de laagste maatschappelijke kosten, oftewel milieu- en consumentenkosten', benadrukt De Jong.
Dit onderzoek benadrukt volgens de lector een belangrijke boodschap: de voedingswaarde van een product bepalen is complexer dan het simpelweg optellen van de ingrediënten. 'Het gaat er ook om hoe ons lichaam deze nutriënten opneemt en verwerkt, en de interactie met andere stoffen in ons voedsel. Veel mensen denken dat plantaardig per definitie duurzamer is, maar dat blijkt niet het geval', zegt De Jong.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320 FC
2002, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT 17160HT
2024, P.O.A.
-
Rumptstad Stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
Steyr 6185 CVT
2014, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Dinsdag15° / 0°0 %
-
Woensdag16° / 2°0 %
-
Donderdag19° / 3°0 %