Grassa krijgt steun van Perspectieffonds Gelderland

Grassa en Perspectieffonds Gelderland hebben begin december een intentieverklaring getekend om samen stappen te zetten in de ontsluiting van gras en het zoeken van nieuwe toepassingen. Directeur Rieks Smook van Grassa is blij met de ondertekening. 'Wij hebben steun nodig om van onze grasniche de nieuwe norm in de sector te maken.'

Grassa+krijgt+steun+van+Perspectieffonds+Gelderland
© Grassa

Met de intentieverklaring slaan Grassa en Perspectieffonds Gelderland de handen ineen om de bestaande activiteiten verder uit te breiden en het ‘novel food proces’ op te starten. Dit proces moet ervoor zorgen dat ingrediënten die rechtstreeks worden verkregen uit gras in humaan voedsel mogen worden verwerkt.

'Samen met Perspectieffonds Gelderland kunnen we nu de eerste stappen zetten in ons circulariteitsconcept dat zorgt voor minder stikstofuitstoot én tegelijkertijd een additioneel verdienmodel biedt voor de boer', reageert Smook op de nieuwe samenwerking.

Teammanager food Jans Hoekman bij Oost NL, de participatiemaatschappij die het fonds beheert, geeft aan dat met de samenwerking drie vliegen in één klap worden geslagen. 'Het biedt een mogelijke oplossing voor een deel van het stikstofprobleem, we versnellen de transitie naar plantaardige eiwitten én we bieden perspectief voor boeren die actief zijn in de rundveesector. Perspectieffonds Gelderland kan het verschil maken daar waar de markt terughoudend is in nieuwe werkwijzen en verdienmodellen. Met Grassa brengen we een duurzame en eerlijke rundveesector een stap dichterbij.'


Lagere CO2-uitstoot

Grassa perst gras en raffineert het grassap. Dat wordt vervolgens verwerkt tot vier producten. Ontsloten gras is daar een van en biedt beter verteerbare eiwitten voor koeien. Dit leidt tot 30 procent minder ammoniak en 30 procent minder fosfaat bij een gelijke methaanuitstoot. Er wordt dus direct bijgedragen aan een lagere CO2-uitstoot van melkvee. Daarnaast kan Grassa met hetzelfde land 1,5 tot 2,5 keer meer voedsel van een hectare gras halen.


Ook haalt Grassa eiwitten uit gras. Dit kan een alternatief zijn voor soja. Deze graseiwitten zijn geschikt voor menselijke consumptie en kunnen worden toegepast in vleesvervangers, pasta's, smoothies en soepen. Ingrediënten rechtstreeks verkregen uit gras mogen nu nog niet in humaan voedsel worden verwerkt. Met het eerder genoemde novel food proces moet worden aangetoond dat er geen giftige stoffen in het gras(eiwit) zitten.


Low Food Labs

Om de humane toepassing van graseiwitten aan te jagen, heeft Grassa zich aangesloten bij de Low Food Labs. Daar is ook de Flevo Campus bij betrokken. Vrijdag 8 december werd het Grassa lab aan de reeks toegevoegd. Tien creatieve ondernemers gaan de komende drie maanden experimenteren met verschillende onderdelen van vers gemaaid gras en de toepassing ervan voor menselijke consumptie.

Dit proces wordt naar verwachting in 2027 afgerond. Tot die tijd verkoopt Grassa de eiwitten als ingrediënt voor huisdierenvoeding. Als derde product haalt Grassa prebiotische suikers uit gras. Tot slot kan een concentraat uit het gras worden ingezet als natuurlijke, plantaardige meststof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer