Tjeerd De Groot (D66) grijpt nét naast zetel in Tweede Kamer

De Kiesraad heeft vrijdag de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat Tjeerd de Groot, de landbouwwoordvoerder van D66, 160 stemmen tekort komt om de laatste zetel op te eisen. De partij blijft op 9 zetels steken, De Groot was nummer 10 op de lijst.

Tjeerd+De+Groot+%28D66%29+grijpt+n%C3%A9t+naast+zetel+in+Tweede+Kamer
© Dirk Hol

D66 grijpt naast de laatste restzetel en daarmee de 150ste zetel in de Kamer. Deze gaat naar de SP, die daarmee op 5 zetels uitkomt. Als D66 in het hele land 160 stemmen meer had gekregen of de SP 80 stemmen minder, was de restzetel naar D66 gegaan. Dan zou die partij 10 Kamerzetels hebben behaald en de SP 4. Dat heeft de Verkiezingsdienst van het ANP berekend.

Deze uitkomst is een hard gelag voor De Groot, die in eerste instantie op een lagere plek op de conceptkandidatenlijst stond. Op voorspraak van de D66-leden werd hij hoger op de lijst gezet. De Groot kreeg 4.739 stemmen, maar dat is onvoldoende om met voorkeurststemmen gekozen te worden.


De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25 zetels en de VVD met 24. Nieuwkomer Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt heeft 20 zetels behaald. BBB krijgt 7 zetels en CDA 5. Forum voor Democratie (FvD), Partij voor de Dieren (PvdD), ChristenUnie, SGP en Denk hebben elk 3 zetels. Volt telt straks 2 leden van de Tweede Kamer en JA21 krijgt er 1. 50Plus en BIJ1 verliezen hun Kamerzetel.


BVNL haalt het niet

Ook BVNL, voorheen de Groep Van Haga, haalde de kiesdrempel niet. Dat is zuur voor lijsttrekker Van Haga. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, toen hij op de lijst stond bij FvD, behaalde hij 241.193 voorkeurstemmen – genoeg voor drie zetels – tegenover 245.323 voor lijsttrekker Thierry Baudet. Farmers Defense Force steunde Van Haga en schoof Sieta van Keimpema naar voren als landbouwspecialist. Zij stond derde op de lijst en kreeg 4.284 stemmen, meer dan twee keer zoveel als de nummer twee op de lijst, Henk Krol.

Daniëlle Hirsch van GroenLinks-PvdA is als enige kandidaat dankzij voorkeursstemmen in de Kamer gekomen. Ze stond eigenlijk te laag op de lijst van haar partij, maar kreeg voldoende stemmen om op te schuiven.


Landbouwwoordvoerders

De beoogde landbouwwoordvoerders van de andere grote partijen zijn wel verkozen, al bestaat de kans dat zij een andere portefeuille krijgen toebedeeld. Bij de PVV waren dat Dion Graus en Edgar Mulder. Zij keren beiden terug in de Kamer. Ook Thom van Campen (VVD) keert terug. Westlander en glastuinbouwwoordvoerder Peter Valstar (VVD) viel net buiten de boot.

Veder gaan ook Laura Bromet en Joris Thijssen (GroenLinks/PvdA), Eline Vedder (CDA), Sandra Beckerman (SP), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Marieke Koekkoek (Volt) en Gideon van Meijeren (FvD) door. Harm Holman (NSC) en Cor Pierik (BBB) zijn voor het eerst gekozen.

Een opvallende nieuwe naam in de Kamer is Geert Gabriëls (GroenLinks/PvdA). Als gedeputeerde in Limburg sloot hij de eerste opkoopdeal met zeven piekbelasters. Ook Willem Meulenkamp (VVD) is voor sommigen een bekende nieuwkomer. Hij is onder meer wethouder van de gemeente Hof van Twente. Daarvoor was hij werkzaam als projectleider op het gebied van landbouw en plattelandsontwikkeling en mede-eigenaar van een adviesbureau over landelijke inrichting.

De vertrekkende Kamer komt op 5 december voor het laatst bijeen. Op 6 december worden de nieuwe Kamerleden geïnstalleerd, op voorwaarde dat zij besluiten hun zetel aan te nemen om Kamerlid te worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer