'Een puzzel van tienduizend stukjes'

Op een jubileumbijeenkomst van een charitatieve instelling kreeg ik een nieuw inzicht gepresenteerd tijdens een lezing over ontwikkelingshulp in Afrika. De spreker was al 25 jaar actief in onder andere Ghana en Nigeria en vertelde dat veel mensen er door de armoede in de overlevingsmodus zitten.

%27Een+puzzel+van+tienduizend+stukjes%27
© Dirk Hol

De mensen beschikken hierdoor over overlevingsvaardigheden zoals positief en sterk zijn, veerkracht tonen, niet zeuren, het hier en nu koesteren, tevreden zijn met weinig en nog meer van dat soort eigenschappen.

Na enkele voorbeelden en de uitleg over deze vaardigheden, presenteerde de spreker ook een lijstje met zogenoemde executieve vaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn response-inhibitie, ofwel nadenken voordat je iets doet, en emotieregulatie. Dat laatste gaat over emoties controleren om doelen te halen. Of het ordenen van de organisatie met informatie en materialen.

De hulpverlener noemde nog een aantal andere, voor ons welvarenden, 'normaal' aangeleerde vaardigheden. Zijn ervaring was dat hij deze vaardigheden bij de mensen in ontwikkelingslanden als Ghana en Nigeria juist minder was tegengekomen of dat ze gewoon ontbraken.

De agrarische sector in Nederland bevindt zich in een overlevingsmodus

Han Fleuren, boomkweker in Baarlo

Als voorbeeld noemde hij de test met een legpuzzel van twintig stukjes. Wij zouden uit ervaring meteen de vier hoekstukjes neerleggen, daarna de stukjes met rechte kanten en dan de rest. Zijn ervaring in de genoemde Afrikaanse landen was dat zelfs volwassenen willekeurig gingen proberen om stukjes aan elkaar te leggen, zonder plan of een vorm van aangeleerde organisatie. Dit weliswaar generaliserende voorbeeld gaf toch wel te denken.

We leven en werken samen met steeds meer mensen die ook nog eens verschillende achtergronden hebben. De beleidsmakers van ons land komen vaak niet van het platteland en hebben bij natuur soms een ander beeld dan agrariërs.


Welvarend perspectief

Beleidsmakers zien de natuur meer vanuit een welvarend perspectief, dat van de executieve vaardigheden. Dat de natuur te organiseren is, we meer moeten nadenken voordat we wat doen, we zonder chemie moeten kunnen en technisch overal een oplossing voor is.

Ineens besef ik dat de agrarische sector in het welvarende Nederland zich in een overlevingsmodus bevindt, terwijl we ook executieve vaardigheden zouden moeten hebben. Het verschil met Afrika zit hem erin dat men ons hier niet een puzzel van twintig stukjes, maar een puzzel van tienduizend stukjes laat maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer