'Gebrek aan visie van 'meneer de overheid' breekt ons nu op'

Onlangs heeft de Amerikaanse president Donald Trump de handelsoorlog met Canada in werking gezet. Binnen nog geen 24 uur zijn direct de graanprijzen, die al behoorlijk waren gezakt, weer verder gedaald. Voor veel andere gewassen zijn de vooruitzichten ook niet erg positief. We waren er inmiddels al voor gewaarschuwd.

%27Gebrek+aan+visie+van+%27meneer+de+overheid%27+breekt+ons+nu+op%27
© Chris Yauck

Blijkbaar moest de bom eerst vallen voordat we wakker werden geschud. Met de Verenigde Staten als een van onze grootste afnemers was er nooit de behoefte om zelf wat creatiever te zijn in de afzet. Gewoon eenvoudig de weg van de minste weerstand volgen. Vergelijkbaar met het jarenlange defensiebeleid van West-Europa. En weer bedankt dus voor het gebrek aan visie van 'meneer de overheid'.

Als boer zijnde mogen we als vanouds de klappen opvangen. Maar we hebben hier in Canada ook hoop. Farm Credit Canada (FCC), een van de grootste landelijke agrarische financiële instellingen, heeft een miljard dollar uitgetrokken voor hernieuwde financieringen om deze tijd door te komen. Wellicht een nobel gebaar voor de korte termijn, maar uiteindelijk ook een prima werktuig om het graf dat we al aan het graven zijn nog verder mee uit te diepen.

Terwijl de ene na de andere groep werknemers aan het staken is voor betere voorwaarden, blijft het in de boerenwereld angstvallig stil. Misschien is het stilte voor de storm. Boeren vallen nu eenmaal niet onder een vakbond, zoals leraren of vliegveldmedewerkers. In ons vak is het ieder voor zich en god voor ons allen.

Met Amerika als grootste afnemer missen we creativiteit in de afzet

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall (Canada)

Met steeds meer knijpende winstmarges zijn we opgegroeid met het idee van 'bigger is better'. Als de overheid ons al niet dwarsboomt, dan beconcurreren we onszelf wel zodanig dat bedrijven omvallen. Maar denk niet dat de Amerikaanse boer er op dit moment beter uitspringt. Die heeft met dezelfde problematiek te maken.

Nog twee generaties op deze ingeslagen weg en we bevinden ons in een situatie waar zelfs Poetin en Xi Jinping nu nog niet van durven dromen. Megagrote ondernemingen aangestuurd door de overheid of kapitaalkrachtigen die dan de dienst uitmaken. Wereldwijd blijven er nog maar twee of drie grootmachten over. Wordt dat de grote gewenste reset? Ofwel terug naar de goede oude Sovjettijd met kolchozen en sovchozen of de Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaften in de DDR.

'Bezint eer ge begint', zeiden mijn ouders vroeger al toen ik boer wilde worden. Gelijk hebben ze gehad. Niet dat ik er spijt van heb. Maar als ik vandaag weer moest kiezen, zou ik waarschijnlijk een andere keuze maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    14° / 6°
    0 %
  • Dinsdag
    17° / 1°
    10 %
  • Woensdag
    17° / 5°
    10 %
Meer weer