Nieuwe regels voor boerderijwinkels in West-Friesland onhaalbaar

Het voortbestaan van boerderijwinkels in West-Friesland is in gevaar. In de Noord-Hollandse regio zorgen nieuwe regels voor onzekerheid bij boeren. Melkveehouder Rens Kooijman van boerderijwinkel Heerlijk van de Boer in Schellinkhout trekt daarom aan de bel. 'Als dit beleid wordt doorgezet, dan moeten we stoppen', reageert hij.

In de visie van gemeente Drechterland staat dat minimaal 90 procent van de producten van boerderijwinkels van het eigen bedrijf moet komen. Dat is volgens Kooijman onhaalbaar. Hij verkoopt vlees en kaas van eigen boerderij, maar verkoopt ook producten van andere boerderijen. 'We verkopen hier meer dan alleen onze eigen producten. Ik denk dat het bij ons op 50 procent zit.'

Voorzitter Bart Pijnenburg van LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw schrok zich kapot, toen hij de visie las. 'Mijn klomp brak. Dit heb ik in Nederland nog niet eerder gezien of gehoord.' Pijnenburg runt Tuinderij de Es in het Brabantse Haaren en staat ook regelmatig op de markt in Den Bosch. Hij is niet actief in West-Friesland, maar kan wel goed aangeven dat deze regels in zijn ogen absurd zijn. 'Dit is bizar. Hier zijn mensen aan de gang geweest die geen verstand hebben van landbouw en de korte keten', zegt hij.

Volgens wethouder Idso Brouwer (VVD) van gemeente Drechterland moet de soep niet zo heet worden gegeten als die wordt opgediend. 'Het is echt niet ons doel om de boerderijwinkels af te schaffen of tegen te werken, dus we vinden het jammer dat die bezorgdheid er is.' Toch heeft de gemeenteraad de visie aangenomen. 'De visie staat overeind, maar we hebben als gemeente de vrijheid om beleidsregels aan te passen. We zullen daarom met de boeren en LTO in gesprek gaan om te kijken hoe we hen tegemoet kunnen komen', licht Brouwer toe. Het nu al afschaffen van de 90 procentregel is volgens hem nog te vroeg.


Geen verstand van

In de visie staan meer voorstellen, maar vooral die 90 procentregel doet pijn. Ook Pijnenburg verkoopt in zijn marktkraam weinig producten van eigen grond. 'Winterpostelein, aardpeer, prei en boerenkool zijn van eigen land. De rest moet ik inkopen. Kom je in september terug, dan is driekwart van deze kraam eigen product en zelfs dan kom ik niet aan die 90 procent. Dus de mensen die dit hebben bedacht, hebben er geen verstand van', benadrukt Pijnenburg de vakgroepvoorzitter. 'We sluiten aan op het beleid van de provincie', zegt de wethouder.

Elke gemeente in West-Friesland mag de regels naar eigen afweging invulling. De komende periode zal na gesprekken met boeren duidelijk worden hoe de gemeente hiermee omgaat. 'Ik hoop dat we alsnog met elkaar tot een goede middenweg kunnen komen', besluit Kooijman.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    8° / 2°
    10 %
  • Donderdag
    8° / 0°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / 0°
    10 %
Meer weer