Jumbo sluit ketencontract met Nederlandse edamametelers

Nederlandse telers gaan edamamebonen, een verse sojavariant, telen voor supermarktketen Jumbo. Daarmee hebben de telers een afzetgarantie vanaf volgend jaar.

Jumbo+sluit+ketencontract+met+Nederlandse+edamametelers
© Harry Schreuder

De eerste edamamebonen liggen vanaf januari in het vriesvak van de ruim zevenhonderd winkels van Jumbo in Nederland en België. De samenwerking is 25 september officieel bekendgemaakt op het akkerbouwbedrijf van Harry Schreuder in Swifterbant.

Volgens de akkerbouwer past de boon goed in zijn bouwplan. Het vlinderbloemige gewas maakt zijn bedrijf duurzamer. 'Hiermee vergroot ik de biodiversiteit. Daarnaast bindt het gewas stikstof en dat is goed voor de bodemvruchtbaarheid. Dankzij edamame heb ik minder kunstmest nodig, ook voor andere gewassen die ik later op hetzelfde perceel teel, zoals aardappelen, uien, tarwe, suikerbiet en peterselie.'

Voor Jumbo betekent de samenwerking een uitbreiding van het assortiment. De van oorsprong Aziatische boon komt vaak terug in gerechten als pokébowls, maaltijdsalades en wraps. De Nederlandse edamame is volgens de initiatiefnemers duurzamer dan het Aziatische alternatief.


Groene krachtpatser

'Wij zijn dan ook supertrots dat we als een van de grootste supermarktketens als eerste in Nederland vriesverse edamameboontjes van Nederlandse oorsprong kunnen aanbieden', stelt Ton van den Hoek, inkoop AGF bij Jumbo Supermarkten. 'Wij kunnen daardoor een grote groep klanten in onze winkels in Nederland en België enthousiast maken voor deze smaakvolle groene krachtpatser, die bovendien bijdraagt aan een eiwitrijk en plantaardig eetpatroon.'

De samenwerking tussen Jumbo en de boeren wordt gestimuleerd vanuit Plant Protein Forward, een initiatief van Foodvalley NL, Rabobank en het Interprovinciaal Eiwitoverleg. Plant Protein Forward wil boeren de komende jaren blijven ondersteunen bij hun opschaling en professionalisering en bij het stimuleren van hun afzetmarkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    50 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer