'55 procent CO2-reductie voor varkenshouders makkelijk haalbaar'

De Europese doelstelling van 55 procent CO2-reductie kan de Nederlandse varkenshouderij met gemak halen. Dat stelde manager nutritie en innovatie Bas Philipse van Voergroep Zuid dinsdag tijdens een symposium in het Noord-Brabantse Gemert.

%2755+procent+CO2%2Dreductie+voor+varkenshouders+makkelijk+haalbaar%27
© John Lamers

Voor de productie van varkens in Nederland is de CO2-uitstoot sinds 1990 al met 50 procent gedaald, door goede voeding, flinke genetische verbetering en goede diergezondheid. En volgens Philipse zit er nog meer reductie in.

Rondom varkensvoeder zijn de komende periode nog flink wat verbeteringen mogelijk, vertelde de Voergroep Zuid-manager tijdens het symposium 'Varkenshouderij op voorsprong; een sector vol kansen'. Die liggen volgens hem vooral op het gebied van het voer en de verteerbaarheid van grondstoffen.

Zo is er bijvoorbeeld een zoektocht gaande naar de juiste toevoeging van calcium aan het voer van de zeugen. Tot nu toe hebben de meeste calciumbronnen ieder hun eigen nadelen. De ene is slecht verteerbaar maar goedkoop, de andere wel goed verteerbaar maar prijzig. Weer een ander product heeft nadelen voor de smaak en daarmee de voeropname.

Door alle aanpassingen in het voer kan de CO2-uitstoot met nog eens 30 procent dalen

Met het product Calgae lijkt nu een geschikte calciumbron te zijn gevonden die zowel goed verteerbaar als smaakneutraal als betaalbaar is. Hiermee kan het aantal doodgeboren biggen met 0,2 per worp dalen.

Voor wat betreft de CO2-uitstoot van de varkens wilde Philipse eens kijken hoe ver hij kon gaan. De voersamenstelling werd daarbij gericht op een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Dit betekende onder andere dat er minder tarwe in het voer zat, geen triticale, maar wel mais en broodmeel. Alle geïmporteerde soja uit het voer van de varkens verdween. Via een bijproduct uit de voedingsindustrie kwam een klein deel van die soja overigens weer terug.

Om het eiwit aan te vullen, nam het aandeel zonnebloemschroot in het voer fors toe naar maar liefst 18 procent. Het aandeel circulaire grondstoffen nam door de aangepaste samenstelling dan ook flink toe.

De groei van de varkens met het standaard- en aangepaste voer was vergelijkbaar op ruim 920 gram per dag. De voerconversie was met het aangepaste voer iets lager (2,42) dan met het standaardvoer (2,47), maar dat is volgens Philipse niet significant.


Door alle aanpassingen in het voer zou de CO2-uitstoot met nog eens 30 procent omlaag kunnen, ten opzichte van de toch al grote daling die de Nederlandse varkens hebben bereikt. Wel gaat dit gepaard met een toename van de voerkosten van 1,70 euro per afgeleverd varken. Die meerprijs zal volgens Philipse uit de markt moeten komen.

Voor de voerfabrikant is het daarbij de uitdaging om de verteerbaarheid van de alternatieve eiwitbronnen, zoals het zonnebloemschroot, op een goed niveau te krijgen. Daarmee wordt gezorgd voor een zo laag mogelijke milieu-impact van de varkensvleesproductie.

Het symposium is een initiatief van zes partijen: Voergroep Zuid, Topigs Norsvin, DAC ZuidOost, Agrovision, Westfort Vleesproducten en Varkens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 0°
    5 %
  • Vrijdag
    4° / 1°
    40 %
  • Zaterdag
    6° / 1°
    45 %
Meer weer