Mobiele mestverwerker maakt exporteerbare vloeibare kunstmest

Er lijkt een optie te zijn om het mestprobleem in Nederland op te lossen. De mobiele mestverwerkingsinstallatie ontwikkeld door coöperatie Elweco-Medo in het Gelderse Laren kan uit de dunne fractie een vloeibare kunstmestvervanger maken met 24 tot 25 procent stikstof. De hoge concentratie maakt transport naar het buitenland haalbaar, zegt bedrijfsleider Jacob Vorenkamp van de coöperatie.

Mobiele+mestverwerker+maakt+exporteerbare+vloeibare+kunstmest
© Elweco-Medo

De mestverwerker is nog nieuw en zal pas ergens in mei definitief tot inzet komen. Vorige week werd hij gepresenteerd onder grote belangstelling van veehouders tijdens een bijeenkomst met Gelders gedeputeerde Harold Zoet (BBB) en burgemeester Sebastiaan van 't Erve van Lochem. Het idee om deze mobiele mestverwerker in te zetten, is geopperd als een van de mogelijke opties om het mestprobleem op te lossen aan de ministeriële commissie voor de stikstofaanpak.

De eerste stap van de mestverwerker is de dikke en dunne fractie scheiden. Vervolgens is de belangrijkste stap de dunne fractie uit elkaar halen. Dat bestaat niet alleen uit mest strippen, maar ook nog uit een stap die er nog meer water uit kan halen. Hierdoor ontstaat volgens Vorenkamp een vloeibare stikstofkunstmest, die volgens de huidige wetgeving nog steeds dierlijke mest moet heten.


25 procent stikstof

De hoge concentratie van 24 tot 25 procent stikstof maakt deze vloeibare meststof bijzonder. De meststof is met een gewone veldspuit uit te rijden. De hoge concentratie stikstof en het feit dat de vloeibare meststof tijdens het proces is gehygiëniseerd, maken deze voor export bruikbaar.

In het buitenland is een grote behoefte aan stikstof voor de bemesting. Door de hoge concentratie stikstof is transport verder weg betaalbaar.

De mobiele installatie maakt dat iedere veehouder er gebruik van kan maken. De veehouder bepaalt welke producten hij laat maken en hoe ver het scheidingsproces moet gaan. Het is volgens de bedrijfsleider mogelijk om van 10 kuub mest 8 kuub te maken, maar ook om van 10 kuub 4 kuub te maken. Al gaat dan dan wel gepaard met hogere kosten.


Meer op eigen grond

Door de vloeibare kunstmest met daarin dus veel stikstof te exporteren, kan de veehouder meer fosfaat uit eigen mest op het eigen bedrijf kwijt. Mocht de Europese wetgeving voor kunstmestvervangers uit dierlijke mest – renure – van de grond komen, dan kan de veehouder die vloeibare stikstofkunstmest ook op eigen bedrijf toepassen.

Heeft de veehouder een fosfaatoverschot, dan kan hij een deel van de dikke fractie exporteren.


Reststroom

Bij het verwerkingsproces ontstaat ook een reststroom met mineralen zoals kali. Die kan de veehouder weer toevoegen aan de mest of apart opslaan en gericht inzetten of afvoeren.

Voor de mobiele installatie is geen vergunning nodig waardoor dit geen belemmering is voor het gebruik ervan. De installatie kan per jaar 200.000 kuub mest verwerken. 'Met ongeveer 160 van deze installaties kunnen we het mestoverschot van de melkveebedrijven in Nederland oplossen', zegt Vorenkamp. 'We kunnen samen met anderen vrij snel meer installaties maken.'

De techniek is ook geschikt voor varkensmest. Om ook hiervan een exportwaardige geconcentreerde dunne fractie te maken, zijn dan nog extra installaties boven op de 160 nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    8° / 2°
    10 %
  • Donderdag
    8° / 0°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / 0°
    10 %
Meer weer