Nieuwe beurs voor bioteelt in de polder goed bezocht

In het Flevolandse Creil vond op donderdag 12 december 2024 voor het eerst de Bioteelt- en Techniekbeurs plaats. In de wat donkere hallen van uienspecialist Broer toonden 65 exposanten hun belangrijkste innovaties, vooral bedoeld voor biologische en gangbare vollegrondsgroentetelers.

Nieuwe+beurs+voor+bioteelt+in+de+polder+goed+bezocht
© Frits Huiden

Tegelijkertijd kon de conventionele akkerbouwsector op de beurs een voordeel doen met alle getoonde mechanisatie, die veelal draait om mechanische onkruidbestrijding en grondbewerking. Er waren veldrobots te zien en werktuigen te zien en natuurlijk enkele werktuigendragers voor een zo goed mogelijk zicht op het schoffelen en wieden.

Op de beurs stond tevens materieel om te zaaien, oogsten, bemesten, bewaren of verpakken. Volgens organisatoren Bejo Benelux, Ceres Horti Advice en Broer BV kwamen circa 1.100 mensen een kijkje nemen. Dit waren niet alleen telers, ook veel mensen uit de periferie namen ruim de tijd om te netwerken in de compacte ruimtes.

Een van de nieuwtjes is de werktuigendrager die het bedrijf Andela uit het Flevolandse Nagele heeft gebouwd. De werktuigendrager is volledig elektrisch aangedreven via een lithiumaccu en heeft ter ondersteuning een aantal zonnepanelen bovenop het frame.


Op de Bioteelt- en Techniekbeurs in het Flevolandse Creil kwamen volgens de organisatoren zo'n 1.100 bezoekers af.
Op de Bioteelt- en Techniekbeurs in het Flevolandse Creil kwamen volgens de organisatoren zo'n 1.100 bezoekers af. © Frits Huiden

Bijzonder is dat het frame tussen de voor- en achterwielen hoog bovenlangs loopt. Ook het hefmechaniek is daar gemonteerd. Daarin hangt aan kettingen een zes-elements schoffel. Zo wordt maximaal zicht op het werk gegarandeerd. De machine is verder vierwielaangedreven, waarbij de achterwielen een stuuruitslag hebben van 15 graden.

Een stuurwiel ontbreekt. Daarvoor in de plaats is er een besturing via een joystick, wat het zicht naar voren moet verbeteren. Ondanks dat er een elektrische aandrijving is, maakt de overbrenging toch gebruik van een transmissie met vijf versnellingen. Zo kunnen de elektromotoren altijd in hun optimale toerenbereik draaien.


Zijdelings rijden

Een van de grotere machines op de beursvloer van 3.000 vierkante meter is de werktuigendrager Agra-Trac die fabrikant Gaafstra uit het Friese Oosterwolde heeft gebouwd. Inmiddels is er flink mee getest. De werktuigendrager kan zijn vier wielen zo ver draaien dat er zijdelings over een machine te rijden is, om deze vervolgens in de hef onder het frame te koppelen. In de rijrichting is de spoorbreedte van de elektrisch aangedreven wielen te verstellen tot 4,6 meter breed.

Daarnaast stond de nieuwe HAR-e-veldrobot van Fieldworks in het Flevolandse Biddinghuizen, dat wordt aangedreven via een oppervlak van zes zonnepanelen. De veldrobot is eigenlijk een autonome werktuigendrager en kan een volvelds werkende wiedeg van 3 meter breed koppelen in een hefinrichting tussen de voor- en achterwielen.


Sideshiftbokken tussen de trekker en de machine sturen de machine op gps of met camera's exact langs het gewas.
Sideshiftbokken tussen de trekker en de machine sturen de machine op gps of met camera's exact langs het gewas. © Frits Huiden

Bruikbaar in elk machinepark is de sideshiftbok op gps van Rotink Machinetechniek in het Flevolandse Emmeloord. De Cat 3-driepuntsbok kan machines tot 2.700 kilo koppelen, zoals een Accord-bok doet. Handig is dat er veel ruimte blijft om een aftakas door te voeren.

De sideshift heeft een bereik van 24 centimeter en kan dus naar beide zijden 12 centimeter corrigeren op gps van Trimble. Deze stuurt op de centimeter nauwkeurig bij via een elektrohydraulisch ventiel op de sideshiftbok.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    5° / 1°
    40 %
  • Zaterdag
    3° / -1°
    10 %
  • Zondag
    5° / 0°
    10 %
Meer weer