Uienprijs schiet op beurs door naar 30 euro

De beurs in Emmeloord verhoogt de notering voor grove uien met 4 euro naar 23 tot 30 euro per 100 kilo. Fijnere partijen stijgen met 3 euro naar 20 tot 25 euro per 100 kilo.

Uienprijs+schiet+op+beurs+door+naar+30+euro
© Marcel Berendsen

De stemming in de markt voor gele zaaiuien is vast. Er wordt sinds vorige week donderdag ook behoorlijk ingekocht. De koopronde begon nog met partijen van 19 tot 25 euro per 100 kilo. Direct na het weekend werden partijen ineens verhandeld voor 25 tot 30 euro, blijkt uit de lijst van Holland Onion Association (HOA).

Hoewel de inkoopprijzen enorm stijgen, zijn er begin deze week ook nog partijen verhandeld voor 20 tot 22 euro per 100 kilo. Een duidelijke verklaring daarvoor is er niet. Ja, er zijn partijen te koop met wat meer tarra. Maar dat verklaart niet in alle gevallen de enorme prijsverschillen. Blijkbaar zijn er ook boeren die hun product veel makkelijker met een koper meegeven dan hun collega's.

Als er één ding duidelijk is, dan is dat telers nu vast op hun product blijven zitten. De meesten zijn alleen bereid een verkoop te overwegen als er flinke stappen naar boven worden gezet in de prijs.




Baalprijzen gaan moeilijk mee

Hoe de sorteerders in de wedstrijd zitten, is verschillend. Er zijn bedrijven die flink wat partijen hebben gekocht voor 30 euro. Aan de andere kant zijn er collega's die voorzichtiger zijn en vooral wijzen op de baalprijzen die onvoldoende omhoog zijn te krijgen.

Voor gesorteerde uien in de maat 50 tot 70 millimeter worden nu prijzen genoemd van 26 tot 30 euro per 100 kilo. Voor grove uien worden prijzen betaald van 30 tot 33 euro. De 'supers' worden in de markt gezet voor 37 tot 40 euro per 100 kilo.

In de afgelopen weken is de focus van de sorteerders vooral geweest op zoveel mogelijk grove uien verkrijgen. Die uien waren het makkelijkst te verkopen voor hogere prijzen. De afzet van de fijnere uien verliep daarentegen moeizaam, waardoor de voorraden daarvan opliepen. Inmiddels is er meer vraag naar fijnere uien gekomen. Misschien dat dit kansen biedt om ook de prijzen van deze uien wat op te krikken.

Dat is hard nodig voor de sorteerders om marge te kunnen maken met uien die nu worden ingekocht. Daar staat tegenover dat er nu ook nog uien worden verwerkt die al eerder zijn ingekocht voor 15 tot 18 euro per 100 kilo. Het is dan maar net de vraag hoe groot dat aandeel daarvan is. De meeste sorteerders werken dit jaar met kleine voorraden, dus op basis daarvan is de verwachting dat het profijt daarvan beperkt is.

Bovendien zijn die uien voor een deel op basis van participatie ingekocht, zodat het verschil voor een deel moet worden gedeeld met de teler. Die participatie vindt plaats op basis van de gemiddelde beursnotering. Daar zit nog wel wat ruimte, want het verschil tussen de boven- en onderkant van de notering is deze week opgelopen naar 7 euro per 100 kilo.


Export loopt goed

Uit de laatste exportcijfers blijkt dat de uienafzet tot en met week 12 goed blijft doorlopen. In de week van 17 tot 23 maart is bijna 19.000 ton uien geëxporteerd, blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en het GroentenFruit Huis. De tussenstand stijgt daarmee tot ruim boven 1 miljoen ton. Ondanks een wat tragere start aan het begin van het seizoen is de uitvoer 170.000 ton (20 procent) groter dan in dezelfde periode vorig jaar.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Woensdag
    13° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    13° / 8°
    25 %
  • Vrijdag
    13° / 6°
    30 %
Meer weer