Veehouderijtechniek vult beursvloer in Leeuwarden

Op de driedaagse Landbouwbeurs in Leeuwarden werd vooral nieuws voor de melkveehouderij tentoongesteld. Lokale dealers en importeurs toonden machines en technieken die inhaken op thema’s als elektrische aandrijving, nieuwe importschappen en samenwerkingen.

Veehouderijtechniek+vult+beursvloer+in+Leeuwarden
© Frits Huiden

Bij veel standhouders was wel te merken dat het qua omzet in de veehouderij iets minder gaat. Door hoge mestafzetkosten en onzekerheden over de toekomst wordt de hand op de knip gehouden. Een krimpende orderportefeuille was ook een reden waarom fabrikant Tjalma failliet ging, herinnert voormalig eigenaar Jan Tjalma zich.

Desondanks waren de bemesters van het bedrijf wel op de Friese landbouwbeurs te zien. Nu onder de naam Gissing & Tjalma en op een stand van het bedrijf van zijn dochters, waar Jan Tjalma zelf officieel buiten staat. Zij treden op als dealer voor verkoop, service en onderhoud van de bemesters die voortaan bij het Engelse Gissing worden geproduceerd.

Gssing bedrijf bouwt sleepslangbemesters, pompen en mesttanks van 12 tot 30 kuub. De bemesters van Tjalma zijn voor de Engelsen een eerste exportproduct.


De bemesters van Tjalma stonden nu onder de naam Gissing & Tjalma op de beurs en worden tegenwoordig in Engeland geproduceerd.
De bemesters van Tjalma stonden nu onder de naam Gissing & Tjalma op de beurs en worden tegenwoordig in Engeland geproduceerd. © Frits Huiden

Ondernemers die scherp zijn op de kosten waren vooral geïnteresseerd in de hark ZKD800 van het Poolse Intertech. Dat kwam onder meer door de prijs van 16.750 euro, die er in grote cijfers naast was geplaatst. Het is een bescheiden bedrag voor een twee-elements middenafleghark met een variabele werkbreedte van 6,8 tot 7,8 meter.

De hark is uit te breiden met verschillende opties, zoals elektrische bediening om links en rechts apart uit te heffen, hydraulische breedteverstelling en transportbanden van 50 centimenter breed. Standaard zijn ledverlichting en het zeswielige onderstel voor een optimale bodemvolging van de 88 harktanden.


Brede weidesleep

Op de stand van importeur Braakman Landbouwtechniek uit Dalfsen stond een Intertech-weidesleep van 8 meter breed. Deze was eveneens scherp geprijsd, op 2.670 euro. De sleep is in vijf delen opklapbaar en voorzien van tweepotige tanden die verbonden zijn met zware ringschakels. Het frame met zes glijsloffen bestaat niet uit kokerprofiel, maar uit hoeklijnen. Die dienen tevens als vlakbalk voor molshopen.

Op de beurs in Leeuwarden was ook nieuws te zien dat voorheen vooral op buitenlandse beurzen werd gedeeld. Een voorbeeld is de Massey Ferguson S9.425 die met de 8,4 liter Agco Power een vermogen levert van 425 pk. Met twee LS-oliepompen levert de S9.425 maximaal 400 liter per minuut.


Peecon stond op de beurs met een volledig elektrisch aangedreven voermengwagen.
Peecon stond op de beurs met een volledig elektrisch aangedreven voermengwagen. © Frits Huiden

Praktischer voor de gemiddelde melkveehouder is de volledig elektrisch aangedreven voermengwagen van Peecon. De Biga Volt Topliner kreeg de toevoeging Comeback en is dan ook opnieuw geconstrueerd ten opzichte van de elektrische en hybride wagens die Peecon jaren geleden al introduceerde.

De 19 kuubs wagen met twee verticale vijzels is te verkrijgen met een accu van 42 kilowattuur of met twee accu’s van samen 84 kilowattuur. Maximaal zijn daarmee drie wagens te mengen, waarna deze weer 4 uur aan de oplader moet, weet dealer J.Kuipers uit Greonterp.

Voor nood is er een PTO-stomp gemonteerd, zodat altijd via een standaard aftakas gevoerd kan worden. Via een radiografische afstandsbediening zijn de hydraulische functies vanuit de trekker te bedienen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    6° / 6°
    90 %
  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 4°
    20 %
Meer weer