Grote verschillen in mestafzet bij Koeien & Kansen-veehouders
De afschaffing van de derogatie betekent dat bijna alle Koeien & Kansen-veehouders in de toekomst mest moeten afzetten. Gemiddeld betaalden zij dit jaar tussen de 10 en 30 euro per kuub. De extra kosten lopen soms op tot bijna 30.000 euro per bedrijf.
De verschillen tussen de ondernemers zijn groot. Dat hangt samen met de hoeveelheid af te zetten kuub en de regio waarin ze actief zijn, meldt projectleider Michel de Haan van Koeien & Kansen. Sommige veehouders hebben al jaren afspraken met akkerbouwers in de buurt. Zij kunnen daardoor de mest nu nog mest afzetten voor dezelfde prijs als voorgaande jaren. De verwachting is dat dat gaat veranderen.
Verder hebben biologische veehouders en Friese extensieve bedrijven nog niet met mestafzet te maken. In Zeeuws-Vlaanderen kost mestafzet nauwelijks geld, omdat de vraag daar groot is en het aanbod laag vanwege het dure transport via België of de Westerscheldetunnel.
Intermediairs belangrijk
Voor ondernemers die voor het eerst met mestafzet te maken krijgen, is de situatie uitdagender, vervolgt De Haan. Voor nieuwkomers op de mestmarkt is het lastig om ertussen te komen bij de verschillende intermediairs. Een goede relatie met een transporteur wordt 'cruciaal' genoemd. De ervaring is dat een veehouder er anders moeilijk tussen komt. Deelnemers aan Koeien & Kansen hebben ook ervaren dat direct betalen relevant is.
Vrijwel alle deelnemers verwachten dat de druk op de mestmarkt in de toekomst afneemt onder andere vanwege bedrijfsbeëindiging. Om de kosten in de toekomst zo laag mogelijk te houden, zoeken alle deelnemers aan Koeien & Kansen naar oplossingen die passen bij hun bedrijfsvoering.
Meststripper
Melkveehouder Kees Jan van Wijk uit het Gelderse Waardenburg heeft gekozen voor een meststripper, in de hoop om via renure meer eigen stikstof op het bedrijf te plaatsen in plaats van af te zetten. Andere ondernemers overwegen hun mestopslag uit te breiden. Zij kopen als het ware tijd, waardoor ze flexibeler worden in het tijdstip van afvoeren en uitrijden van mest.
Het managen van een lagere excretie via BEX kan ook leiden tot minder mestafzet. Dit zal vaak geen mestafzet voorkomen, maar wel kosten besparen. De Haan: 'Elke ondernemer zoekt op zijn bedrijf een passende oplossing, waarbij kostenbeheersing en efficiëntie centraal staan. Het is een puzzel die op veel bedrijven wordt gelegd.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Hekamp 9 TANDS
1994, € 700
-
Fendt Twister 13010T schudder
2019, P.O.A.
-
Fendt 718 Gen6 Power Plus Set 2
2023, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5610 Dyna-4
2012, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Dinsdag6° / 2°30 %
-
Woensdag10° / 6°5 %
-
Donderdag9° / 7°10 %