Goede marktvooruitzichten voor vleeskuikenhouders

De vraag naar pluimveevlees stijgt volgend jaar in Europa met 3 procent, schrijft Rabobank in een verwachting voor de vleeskuikensector in 2025. Tegelijkertijd denkt de bank dat de productiviteit van pluimveebedrijven daalt door de groei van nieuwe concepten en Europese afspraken rondom het welzijn van vleeskuikens, zoals de European Chicken Commitment (ECC).

Goede+marktvooruitzichten+voor+vleeskuikenhouders
© Marcel Berendsen

Het jaar 2024 was een goed jaar voor de vleeskuikensector in Nederland én in de Europese Unie. De prijzen van vleeskuikens kenden een positieve ontwikkeling, met vooral een flinke stijging in het derde kwartaal. De vraag naar kippenvlees is daarnaast sterk. Zowel bij supermarkten als groothandels en horecabedrijven. Dit komt deels doordat pluimveevlees goedkoper is dan rund- en varkensvlees. Ook sluit kippenvlees vaak beter aan bij de milieudoelen van afnemers.

De gestegen vraag naar pluimveevlees maakt dat de prijs goed blijft, verwacht Rabobank. 'Al zit er momenteel wel wat druk op door een gestegen aanbod.' Europabreed gaat het om een plus van 5 procent. Overigens doet Nederland niet mee. Hier is het aanbod juist met 3 procent gedaald.

De bank verwacht wel dat de marktbalans in Europa intact blijft, waardoor de prijzen in 2025 weer kunnen aantrekken. En ondanks de huidige daling in de prijzen is de verwachting dat de Europese markt voor pluimveevlees komend jaar met zo'n 3 procent groeit. Dat is vergelijkbaar met de groei van de afgelopen twee jaar. Voor Nederland voorziet Rabobank een groei van 1 procent.


Versmarkt

Met name in Nederland staat de vraag naar pluimveevlees al jaren onder druk. Dit komt door de introductie van 'kipconcepten' en de daarmee gepaard gaande hogere prijzen. Inmiddels is weer sprake van een lichte volumegroei (+0,4 procent). In waarde is een plus van 3 procent zichtbaar.

Kippenvlees is daarmee de winnaar in het versschap als het gaat om eiwitten. Huishoudelijke aankopen van vers vlees zijn met 2,5 procent gedaald, vis met 1,5 procent en vleeswaren met 2,4 procent. De afzet van vleesvervangers stat al enige tijd onder druk en daalde recent met 4,5 procent.

In Duitsland is de vraag naar pluimveevlees in het supermarktschap eveneens sterk. Die ligt dit jaar ongeveer 8 procent boven het niveau van 2023.


Eisen aan productie

De pluimveesector kent wel steeds meer uitdagingen, zo ook in 2025. Met de installatie van een nieuwe Europese Commissie zal er meer duidelijkheid komen over het Europees landbouwbeleid. Rabobank verwacht in februari of maart meer informatie. 'Maar we denken dat veel van de doelstellingen van de Green Deal overeind zullen blijven.'

Daarnaast meldt de bank dat de meeste supermarkten in het Verenigd Koninkrijk momenteel nieuwe standaarden uitrollen. 'Daardoor valt de pluimveebezetting in het land met ongeveer 20 procent terug per stal. Dat beïnvloedt waarschijnlijk ook de productie.'

De geleidelijke omschakeling naar de European Chicken Commitment (ECC) en andere lokale standaarden gaat eveneens impact hebben op de productiviteit in de pluimveesector, stelt Rabobank. 'Bij het voldoen aan de ECC-eisen daalt de bezetting in de stallen en daarmee de productie.'

Als alle bedrijven die meedoen aan ECC in 2026 voldoen aan de eisen, dan zou dit segment in de markt verdubbelen tot 15 à 20 procent van de Europese productie, rekent de bank voor. 'Maar we zien dat retailers, voedselverwerkers en horecabedrijven nog voorzichtig zijn en daarnaast hebben een aantal partijen al aangegeven de deadline van 2026 niet te halen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 8°
    10 %
  • Vrijdag
    9° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    7° / 6°
    10 %
Meer weer